Így változott meg az élet szeptembertől

Életbe léptek a tanidei menetrendek, módosult a KRESZ, drágult a kenyér, elrettentő képek kerültek a cigarettásdobozokra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 14. bencze.aron

Életbe léptek a tanidei menetrendek, módosult a KRESZ, drágult a kenyér, elrettentő képek kerültek a cigarettásdobozokra.


Beindult az idei tanév, de a szeptember sok egyéb változást is hozott. Módosultak a menetrendek, változott a KRESZ, és sajnos drágulásra is számítani kell. Az autósoknak érdemes figyelni, hiszen mától többen lesznek az utakon, a tömegközlekedési eszközökön pedig megjelennek a hátizsákos diákok.

Változó menetrendek
Szeptember 3-tól a BKV-járatok a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek. A változás azt jelenti, hogy a reggel 7 és 8 óra, illetve a 14 és 16 óra közötti időszakban a nyáron megszokottnál sűrűbben járnak a buszok, a villamosok és a trolibuszok. Érdemes arra is figyelni, hogy több járat esetében eltér egymástól a hétfőtől csütörtökig tartó és a pénteken érvényes menetrend.

A MÁV-nál már szeptember 2-án életbe léptek a menetrendi változások, melyek elsősorban a balatoni vonatokat érintik, nyár végétől már kevesebb szerelvényt indít ide a vasúttársaság. A csatlakozási lehetőségek biztosítása, a hivatás- és a diákforgalom miatt azonban több vonalon is voltak változások, ezek között van például a Budapest–Nagykanizsa–Gyékényes, a Debrecen–Sáránd–Nagykereki és a Budapest–Cegléd–Szeged vonal.

Életbe lépett a tanítási időszak alatt érvényes menetrend a Volánbusznál is, így a szünidőhöz képest jó néhány járat már beindult, érdemes tájékozódni a társaság honlapján és a megállókban. Korábban ugyan szó volt arról, hogy emelik a jegyárakat is, de mint a társaság ügyfélszolgálatán a Metropol megtudta, egyelőre annyi változott, hogy megszűnt az öt kilométeres jegy. Ez 155 forintba került, helyette már csak 200 forintért válthatunk jegyet 10 kilométerre.

Tilos a lézerblokkoló
Nem ússzák meg változások nélkül a szeptembert az autósok sem. A most életbe lépő módosítás kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. A cél a lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása, de az ellenőrzést előre jelző eszközök alkalmazása megengedett marad.

Kötelező segíteni
Szintén szeptembertől érvényes az a szabály, hogy a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávban szorosan jobbra kell húzódniuk. Emellett baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani.

Ijesztő képek a cigarettásdobozon, dráguló kenyér

• Csak ijesztő képekkel  ellátott dohánytermékeket lehet gyártani szeptembertől, januártól pedig már csak ilyet lehet forgalmazni.
• Emelkedik a dohánytermékek ára is ebben a hónapban.
• A  végrehajtók adatot szolgáltatnak a kamarájuknak, amely közhiteles nyilvántartást vezet a végrehajtási ügyekről – így változik a végrehajtási törvény is szep­tembertől.
• Szombattól életbe lépett  a magyartermék-rendelet, amely szabályozza, milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés.
• Szűkül a Kúria előtti felülvizsgálat lehetősége: nem lehet a testülethez fordulni például a jogerős határozat csupán kamatfizetésre, perköltségre, teljesítési határidőre vagy részletfizetésre vonatkozó rendelkezései miatt.
• A szeptember 1-jétől elhelyezkedő munkavállalók biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak az előző munkáltatótól kapott jövedelemigazolást.
• Ezentúl csak felsőfokú iskolai végzettségű, jogi vagy közigazgatási szakvizsgájú kormánytisztviselő kaphat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vezetői kinevezést.

Változó diákélet

– 16 évre csökken a tankötelezettségi korhatár azoknál, akik a 2011−2012-es tanévben nyolcadik vagy ennél alacsonyabb évfolyamra jártak.
– Bevezetik a mindennapos testnevelésórát az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon, felmenő rendszerben.
– Alá kell írnia a hallgatói szerződést a felsőoktatásban azoknak, akik idén kezdik tanulmányaikat államilag finanszírozott szakokon.
– Már az újfajta diákhitelt  igényelhetik a fizetős szakra felvett hallgatók a felsőoktatásban.
– Nyolcvan OKJ-s szakképesítés  követelménymoduljait és azok részletes leírását rögzítette a kormány a közelmúltban megjelent rendeletében, amely ugyancsak szeptember elejétől lépett hatályba.