Ijesztő mértékben nőtt a meggyilkolt fiatalok száma Brazíliában

Ijesztő mértékben, 346 százalékkal nőtt Brazíliában a meggyilkolt 19 év alatti fiatalok száma az utóbbi három évtizedben - vált ismertté egy rangos latin-amerikai társadalomtudományi intézet, a Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLASCO) kutatásából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 19. Gyarmati Orsolya

Ijesztő mértékben, 346 százalékkal nőtt Brazíliában a meggyilkolt 19 év alatti fiatalok száma az utóbbi három évtizedben – vált ismertté egy rangos latin-amerikai társadalomtudományi intézet, a Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLASCO) kutatásából.


Az elmúlt 30 évből származó adatokat vizsgálva kiderült, hogy a fiatalok egyre nagyobb hányadát teszik ki az áldozatoknak: míg 1980-ban a meggyilkoltak 11 százaléka volt 19 év alatti, 2010-ben már 43 százalék volt ez az arány. Korábban 100 ezer áldozatból 3,1 volt fiatal, mostanra viszont már 13,8. Az adat azt jelzi, hogy a világ harmadik legnagyobb országában a társadalom legérzékenyebb tagjai ellen irányuló halálos erőszak meghaladja a 100 ezer esetre jutó 10 gyerekáldozatot, ami már epidémiának tekinthető – magyarázta Julio Jacobo Waiselfisz kutató.

“Egy ország emberölési rátája sokkal többet árul el pusztán a meggyilkolt emberek számánál – fejtette ki. – A gyilkosság nem természetes cselekedet. Az erőszak kultúrája vezet ahhoz, hogy a konfliktusokat a másik fél megsemmisítésével oldják meg.”

Waiselfisz ugyanakkor rámutatott, hogy a fiatal áldozatok számának növekedése részben talán a statisztikák fejlődésének is betudható. Mindenesetre szerinte tagadhatatlan, hogy Brazília a gyerekek elleni erőszakjárványtól szenved. Eltérően az egészségügyi járványoktól az erőszakot nem tartóztatták fel, és az nem is rövidéletű, mert a társadalom részévé vált, beépült a kapcsolatokba.

“Van olyan olvasat, amely szerint az áldozatok a hibásak: azért halnak meg ezek a gyerekek, mert kábítószereznek, mert bajba keverednek” – jegyezte meg. A kutatás eredményei szerint Brazília 91 ország közül a negyedik helyen áll, amikor a meggyilkolt 19 év alatti fiatalok számáról van szó. Az első három helyet Salvador, Venezuela, valamint Trinidad és Tobago foglalja el.

Szakértők sokkolónak nevezték Waiselfisz tanulmányát, és reményüket fejezték ki, hogy a brazilok szembenéznek a valósággal, és hamarosan változások állnak be. Egy pap arra hívta fel a figyelmet, hogy a számok mögött nevek és arcok húzódnak meg, példaként pedig mások közt egy 11 éves fiút említett, akit a rendőrök lőttek le. A legtöbb fiatal rendőrök és drogkereskedők, illetve más bűnbandák áldozatává válik. “Ők a brazil társadalomnak azt a részét alkotják, amelyről a lakosság könnyen megfeledkezik. Ők a feláldozható Brazília” – mondta Antonio Carlos Costa atya, aki évekig Rio de Janeiro legkeményebb negyedeiben tevékenykedett.