Ikernek lenni – előnyök és hátrányok

„Ikernek lenni majdnem olyan, mintha magaddal beszélnél meg mindent, de a kétkedéseid eloszlatja a másik” – vallja az egyik ikertestvér. A tavalyi év folyamán átfogó kutatás zajlott az ikrek típusairól, fontosabb társadalmi-demográfiai szempontok szerinti összetételéről. A felmérés vezetői külön foglalkoztak az ikerség előnyeivel és hátrányaival egyaránt.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 09. bencze.aron

„Ikernek lenni majdnem olyan, mintha magaddal beszélnél meg mindent, de a kétkedéseid eloszlatja a másik” – vallja az egyik ikertestvér. A tavalyi év folyamán átfogó kutatás zajlott az ikrek típusairól, fontosabb társadalmi-demográfiai szempontok szerinti összetételéről. A felmérés vezetői külön foglalkoztak az ikerség előnyeivel és hátrányaival egyaránt.


Pári András, a KSH tanácsosa, Drjenovszky Zsófia a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa és Hegedűs Rita, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense 2012 nyarán szociológiai vonatkozású ikerkutatást végzett. Az ikerfelmérés célcsoportja a 18 éves vagy annál idősebb ikrek (ikrek) és a 18 éves vagy annál fiatalabb ikreket nevelő szülők (ikres szülők) voltak.

Demográfiai háttér

A kutatásunk keretében olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, melyekre a hivatalos statisztikai adatok nem adnak választ – avatott be a részletekbe Pári András, kiemelve: ez egyben a kutatás érdekességét, különlegességét és nehézségét is jelentette. A felmérés keretében összesen 222 ikerkérdőívet dolgoztak fel.

A KSH tanácsosa a részletekről szólva elmondta, a résztvevő ikrek háromnegyede nő volt, legnagyobb részük egypetéjű ikerpár. A legidősebb ikerpárok 73 évesek voltak. Az ikrek magasabb státuszúak (pl. iskolai végzettség, foglalkozási csoport, anyagi helyzet) mint az átlag és érdekes, hogy az ikrek szülei közül az apák esetében a magasabb státusz jóval átlag feletti (pl. magasabb a vezető beosztásúak és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők aránya). A kutatási minta 55%-a házas vagy élettársi kapcsolatban élt. A válaszadók 74%-nak volt a kérdőív kitöltés idején az ikertestvérén kívül további testvére, mely jellemzően idősebb testvért jelentett. Így tehát az ikerminta negyedének csak egy testvére vagyis ”csak” ikerpárja volt, míg a többség háromgyerekes családban nőtt fel.

Az ikerséggel kapcsolatos előnyök és hátrányok

„Ikernek lenni majdnem olyan, mintha magaddal beszélnél meg mindent, de a kétkedéseid eloszlatja a másik.” – válaszolta az egyik iker. Előnyökhöz kapcsolódó 4 leggyakoribb válaszcsoportok sorrendben a következők voltak:

  1. Segítség bármikor azaz, bármikor bármiben számíthat rá az élet bármely területén és időszakában
  2. Szoros kötelék vagyis az átlagosnál szorosabb testvéri kapcsolat kapcsolat. “Nála jobban senki nem szeret a világon és én se tudok jobban szeretni mást.”
  3. Megegyező életszakasz: közös tapasztalások, közös emlékek

“Hasonló időszakban érkezünk el életünk bizonyos időszakaiba, ugyanakkor következnek be változások az életünkben, és jól meg tudjuk emiatt érteni egymást, és segíteni egymást is ezekben az életszakaszokban.”

4. ”Extra készségek” ilyenek például az önismeret, az együttműködés és a csapatmunka.

Drjenovszky Zsófia külön kitért arra is, az ikrek hátrányokat viszonylag kevesen említettek. Amit viszont kiemeltek, hogy az egy egységként kezelés és az összehasonlítás okozott számukra problémát – fűzte hozzá. Az ikreknél nehézséget okoz az elszakadás, elszigetelődés és a rivalizálás is.

Az ”iker-léttel” kapcsolatos főbb megállapítások

Van-e különbség az ikrek között abban, hogy mennyire mélyen élik meg ikerségüket, valamint hogy milyen fokon és milyen tulajdonságokat “használnak fel” ikerségükből? – ezekre a kérdésekre is keresték a választ a felmérést végzők. Hegedűs Rita ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy összességében a nők személyiségének nagyobb területét tölti ki ikerségük, s ezért többet is támaszkodnak rá, többet”használják” ikerségüket. Ők passzív módon felhasználói az ikerlét előnyeinek vagyis sütkéreznek az ikerlét adta népszerűségben. Azt feltételeztük, hogy ezzel szemben a férfiak pedig inkább aktív módon(kihasználják az adódó előnyöket) használják ikerségüket, azonban ez a feltételezés megdőlt.

Az a hipotézisünk is beigazolódott – folytatta Hegedűs Rita -, hogy a nők gyakrabban élnek ikerségükkel születéssel kapott fizikai adottságként (akár a szépséggel), mint a férfiak.A küzdéshez, eredményességhez köthető területeken (mint pl. a tanulás) – a férfiakkal szemben – szintén a hölgyek aktívabbak. Mint mondta, az egypetéjű ikrek sokkal mélyebben élik meg
ikerségüket, s inkább élnek az előnyökkel, mint a kétpetéjűek. Sorrendben pedig leginkább az egypetéjű nők majd az egypetéjű férfiak, kétpetéjű nők, kétpetéjű férfiak és legkevésbé a kétpetéjű vegyes párok élik meg ikerségüket.