Ilyenek a mai gyerekek a háziorvos és az ortopédus szerint

Korábban már írtunk arról, milyenek a mai gyerekek az óvónők és a gyermekpszichológus szemével. A harmadik részben arról kérdeztünk egy gyermek háziorvost és egy ortopéd gyerekorvost, hogyan változott egészségi állapotuk az elmúlt pár évben, milyen trendeket figyeltek meg az orvosok, és ezek minek köszönhetők, illetve mi az oka a változásoknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 19. Dívány

Sick girl laying in bed with teddy bear

A háziorvos véleménye

Dr. Kuti Mária, budapesti gyermek háziorvos szerint valóban változtak a betegségek az elmúlt néhány évben, mert új kötelező védőoltást vezettek be, és a fakultatív oltóanyagok elérhetősége is könnyebb lett.

A baktériumok és vírusok igen „okosak”, és mindig újabb és újabb törzseket fejlesztenek ki. Például amióta bárányhimlő ellen sokan oltanak, sokkal gyakoribb a szintén herpeszvírus által okozott kéz-láb-száj (amit az anyukák gyakran száj- és körömfájásnak hívnak), vagy a háromnapos láz betegség.

Ami még feltűnő, hogy ezek megjelenésükben súlyosabbak, hosszabban elhúzódnak, és durvább tüneteket okoznak, ami ugyan részéről egyéni megfigyelés, de a relatív esetszám nem kevés.

A szakember szerint persze az éghajlati és légköri viszonyok is nagyon sokat számítanak: ha nedves, hideg ősz van, a frissen közösségbe került gyerekek gyorsabban megbetegszenek, lassúbb a gyógyulás, és az otthon maradt kisebb testvérek kerülnek súlyosabb állapotba. Sok a légúti szövődmény és a visszaesés is. Így sajnos sokszor hónapokig, évekig tartó gyógyszerelés lesz a megoldás.

A doktornő szerint az is baj, hogy a közösségekben kis légtérben nagyon sok a gyerek, túl száraz és meleg a levegő, emiatt sokkal gyorsabban terjednek a kórokozók. A másik baj, hogy nincs idő meggyógyulni, az iskolásnak vissza kell menni, kisebbeknél a szülőnek kell visszasietnie dolgozni.

A szülők hozzáállása érdekes. Van, aki mindent ellenőriz interneten, vagy tüzetesen elolvassa a gyógyszerleírást, és nem adja be a gyermekének a felírt gyógyszert. A szövődmények gyakoriak: inkább a többszöri visszaesés után alakulnak ki a fül-orr-gégészeti, de alsó légúti szövődmények is (tüdőgyulladás, asztma).

A gyermekortopédus véleménye

Dr. Dreissiger Imre, gyermek ortopéd főorvos, a Dr. Rose Magánkórház Ortopédiai Centrumának orvosa a gyerekekkel óvodás kortól 18 éves korig foglalkozik, ő elsősorban a gerincdeformitásokat emelte ki, mint leggyakoribb problémát.

A hanyag tartás miatt nem oldalirányban görbül a gerinc, hanem a normál görbület fokozódása jellemző a gyerekekre. És ezt – ahogy a legtöbb problémát – a kevés mozgás okozza. Az iskolások sokat használják a mobiltelefonjaikat és a számítógépet, sokkal kevesebbet sportolnak, emiatt meggyengült a hátizmuk, ez pedig hanyag tartást eredményez – nincs izomerő, ami megtartsa a hátukat.

Szép és jó a napi tornaóra kötelezővé tétele, de ez még mindig nem elég egy gyerek számára. Az iskolán kívül jellemzően kevesebb szabadidős sporttevékenységet vagy versenysportot folytatnak, ami megbosszulja magát, és gerincdeformitást okoz.

A cikk itt folytatódik!