Indul a Szülők Háza Alapítvány Szeress Egészségesen Programja

A program keretén belül orvosok és mentálhigiénés szakemberek segítségével interaktív csoportmunkában beszélnek a gyerekekkel a szexualitást, tisztálkodást érintő kérdésekről. Emellett a fiatalok számára szűrő- és prevenciós programokat - pl.: anyajegyszűrés, ortopédiai szűrés, drogprevenció, szexuális felvilágosítás, bűnmegelőzés, higiéné, mentálhigiéné - is szerveznek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szexualitás
2018. április 29. Közlemény

A Szülők Háza Alapítvány 2016-ban indította útjára Tegyél jót! – Ülj mellém! elnevezésű programját, amely állami gondoskodásban élő gyermekek és hátrányos helyzetű családok számára nyújt élményprogramokat. Az eddigi tapasztalatok világítottak rá arra, hogy a közösségi élményeken túl a testi-lelki jóllétért is sokat tehetnek. Az alapítvány ezért hívta életre a Szeress Egészségesen Programot (SZEP), amelynek keretén belül orvosok és mentálhigiénés szakemberek segítségével interaktív csoportmunkában beszélnek a gyerekekkel a szexualitást, tisztálkodást érintő kérdésekről. Emellett a fiatalok számára szűrő- és prevenciós programokat – pl.: anyajegyszűrés, ortopédiai szűrés, drogprevenció, szexuális felvilágosítás, bűnmegelőzés, higiéné, mentálhigiéné – is szerveznek. A Szeress Egészségesen Program együttműködő partnere a Rossmann Magyarország Kft.  A programot támogatja  a Fővárosi Önkormányzat, fővédnöke  pedig Tarlós István Budapest város főpolgármestere.

  1. április 26-án nyilvános sajtótájékoztató keretében került sor az idén nyáron útnak induló Szeress Egészségesen Program (SzEP) bemutatására. Regős Judit (elnök, Szülők Háza Alapítvány) az esemény moderátoraként beszélt az Alapítvány tevékenységéről, a Tegyél Jót! program létrejöttéről és Szeress Egészségesen Program, elindulásáról, amelyre a Rossmann Magyarország Kft–vel együttműködésben kerül sor. Köszönetet mondott Tarlós István Főpolgármester Úrnak, hogy elvállalta az Szeress Egészségesen Program fővédnökségét, illetve a Fővárosi Önkormányzatnak a megvalósításához nyújtott támogatásért.

Molnár László (alpolgármester, Újbuda) kiemelte, hogy Újbuda büszke arra, hogy 11 éve innen indulhatott el a Szülők Háza mozgalom. A Regős Judittal közös együttműködésnek hála, az önkormányzat számára különösen fontos feladat, a családok segítése jól működik a kerületben.  Megjegyezte, hogy ez akkor lehet a leghatékonyabb és valósulhat meg teljes egészében, ha a különböző területek képviselői, – mint a közigazgatás, a civil szervezetek és a for-profit oldal – összefognak.

Lőcsei-Balássy Emőke (szakmai koordinátor, Szülők Háza Alapítvány) a Szeress Egészségesen Programról elmondta, hogy a koncepció megalkotását követően mentálhigiénés szakemberek és orvosok bevonásával dolgozták ki a tematikát.  A program a szexualitás és a higiénia témáját érinti, amivel különböző korosztályú célcsoportokat szólít meg. A Tegyél Jót! program élménynapjainak köszönhetően az Alapítvány a gyerekekkel olyan bizalmi viszonyt és közösséget épített, amely lehetővé teszi azt, hogy az érintett témákban a közös munka keretében érdemben lehessen beszélni. A sikeresség kulcsa pedig pontosan ez: a bizalmon alapuló párbeszéd. A programot gyermekotthonokba és középiskolába egyaránt szeretnék elvinni: a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából megvalósuló nyári tábor során indul útjára, majd szeptembertől a fővárosi középiskolákban folytatódik.

A sajtótájékoztató során a Szeress Egészségesen Program együttműködő partnere, a Rossmann Magyarország Kft. is képviseltette magát. Gigler Anita személyzeti vezető elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, amiben a Rossmann öt éve vállal szerepet, 2018-ban lett a Szülők Háza stratégiai partnere. Az Alapítvány szakmai múltja meggyőző, a tevékenységével egy fontos és komoly üzenetet közvetít. Mindezt Tóth Éva szervezetfejlesztési csoportvezető is megerősítette: az Alapítvánnyal való megismerkedést „karmikus találkozásnak” nevezte, mindkettejükre óriási hatással volt a személyes tapasztalat és találkozás a gyerekekkel. Kiemelte, hogy mind szakmai, partneri segítséggel, mind pedig önkéntes munkával szeretnék támogatni a munkát.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Hotel Mediterrán igazgatója, az Alapítvány önkéntese, Právicz Attila beszélt az önkéntességről, arról, hogy magánemberként és vállalkozóként hogyan tud támogatást nyújtani az állami gondozott gyerekek számára. A gyerekekkel érkező Kézi Irén (egységvezető, Cseppkő Gyermekotthon) pedig megfogalmazta, hogy az Alapítvány nem csak hirdet és ígér, hanem tesz is azért, amit küldetésének vállalt. Bízik a további együttműködésben és a sokáig tartó, jól működő kapcsolatban.