„Inkább adj örökbe, hadd éljek”

"Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek" – olvasható egy plakáton. A felirat több ok miatt is szóbeszéd tárgya lett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 14. bencze.aron

“Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek” – olvasható egy plakáton. A felirat több ok miatt is szóbeszéd tárgya lett.


Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár május elején tartott sajtótájékoztatót tartott Nagy Anna kormányszóvivő társaságában. Ekkor jelentették be, hogy különböző médiakampányokat, rendezvénysorozatokat, programokat indítanak a családok, a családbarát munkahelyek előretörése, valamint a női-férfi társadalmi egyenjogúság érdekében.

“A hirdetések nem csupán a férfiak és nők számára fogalmaznak meg üzeneteket, – fogalmazott az államtitkár – hanem a munkaadók számára is: jó otthoni háttérrel hatékonyabb a munkavégzés. Soltész Miklós hangsúlyozta az élet – mára már az Alaptörvényben deklarált – fontosságát, és felhívta a figyelmet az alternatív lehetőségekre az abortusszal szemben. Hozzátette: számos szülő vár arra, hogy örökbe fogadhasson gyermeket, amit – fűzte hozzá – jóval egyszerűbben lehet megtenni, mint korábban, illetve az örökbefogadási GYES intézménye is létezik már.” Kitért arra is, hogy a magyar társadalom nem kész arra, amire például a lengyel, hogy Magyarországon be legyen tiltva az abortusz. Ezt nem is szeretnénk, de az élet fontosságára felhívjuk a figyelmet – fűzte hozzá Soltész.

Az abortuszról lebeszélni igyekvő kampány miatt a PATENT (Patriarchátust Ellenzők Társasága) Egyesület előbújt és nyilatkozott. A nők jogainak védelmével foglalkozó Patent Egyesület felháborodással fogadja a kormány által beharangozott abortuszellenes kampányt, mely a nők lelkiismeretére hatva, bűntudatkeltéssel agitál az abortuszok ellen – írták közleményükben.

Felszólítás Brüsszelből

Június elején újabb problémák merültek fel a kampánnyal kapcsolatosan. Az Európai Parlament magyar alkotmánnyal foglalkozó plenáris ülésén szóbakerült a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) abortuszellenes kampánya is. Az egyik képviselő arról kérdezte Viviane Reding alapjogi biztost, hogy összeegyeztethető-e az EU Progress Programjának szabályaival, hogy az innen nyert pénzből finanszírozzák a kampányt.

Reding válaszában kifejtette, a kampány nincs összhangban azzal a programmal, ahonnan a pénzt Magyarország kapta. Felszólították a magyar kormányt, hogy állítsa le a kampányt, és hogy semmisítsék meg a posztereket. Ha nem teszik meg, akkor eljárást indítanak a kormány ellen, és vissza kell fizetniük a megítélt összeget – írta cikkében a Hírszerző. Információink szerint Soltész Miklós a mai nap folyamán sajtótájékoztatót tart ebben a témában.

Fotók: Vastagbőr