Irány a vidék! Mennyire kifizetődő a családi gazdaság?

Irány a vidék és a mezőgazdaság! A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége számos programmal igyekszik népszerűsíteni a vidéki életet, a gazdálkodást. Mikula Lajos a szervezet elnöke elmondta: idén egy új kezdeményezéssel egészül ki a palettájuk, amely a gyerekek számára készült oktatási könyvcsomag segítségével mutatja be hogyan készülnek az élelmiszerek, mit is jelent a gazdalét. „A kicsik sokszor azt se tudják mit vesznek meg a boltban. Ők az egyik legkiszolgáltatottabb réteg” - tette hozzá az elnök.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 04. czefernek.lena

Fotó: Pixabay

Irány a vidék és a mezőgazdaság! A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége számos programmal igyekszik népszerűsíteni a vidéki életet, a gazdálkodást. Mikula Lajos a szervezet elnöke elmondta: idén egy új kezdeményezéssel egészül ki a palettájuk, amely a gyerekek számára készült oktatási könyvcsomag segítségével mutatja be hogyan készülnek az élelmiszerek, mit is jelent a gazdalét. „A kicsik sokszor azt se tudják mit vesznek meg a boltban. Ők az egyik legkiszolgáltatottabb réteg” – tette hozzá az elnök.


A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége az elmúlt évek során számos olyan programot szervezett, melyek a fiatal generációt kívánták visszacsábítani vidékre, és amelyek a mezőgazdaságot népszerűsítették. Ilyen volt például a nyáron futott és jövőre is induló Vidék Kaland program, amely kimondottan városi fiataloknak szól és lényege, hogy személyes tapasztalatokon keresztül éljék meg a mezőgazdaságot.

A résztvevők 5 napot töltenek el különböző tevékenységet végző gazdáknál. Ez alatt dolgoznak, besegítenek a teendőkbe. „3000 fiatal gazdával állunk kapcsolatban – köztük méhészekkel, húslótartókkal – akik vállalják, hogy vendégül látják és beavatják a mezőgazdaság rejtelmeibe a városiakat” – mondta Mikula Lajos az AGRYA elnöke. Hozzátette: egy gazda élete magányos sport, ezért sokszor örülnek is, hogy bemutathatják gazdaságukat az odaérkezőknek. Mikula úgy nyilatkozott: „picit féltünk az egésztől, hiszen a városi szubkultúra és egy konzervatív vidéki életforma találkozott egymással.

Aki azonban részt vett, nagyon jól érezte magát, összességében nagyon jól sült el.” A programra egyébként pályázati felhívás alapján lehetett jelentkezni, melynek során 70 embert hallgattak végig és 30-at választottak ki az alapján, mennyire volt talpraesett, kommunikatív és motivált. A program jövő nyáron is futni fog, csakúgy, mint a szintén nagy sikerű Második Hullámnak keresztelt kezdeményezés – mondta Mikula.