Iskolakezdés: 25 ezer/gyerek. Reális?

Új iskolatáskára 5-15 ezer forint , felszerelésre 10-20 ezer forint, és ha nincs ingyen a tankönyv, arra nagyjából még plusz 10 ezer forint kiadással számolhatunk egy gyerek esetén a tanévkezdéskor. Az idei legnagyobb sztár pedig a minyonos mindenféle.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 15. Dívány

A tanévkezdés komoly anyagi felkészülést igényel az általános iskoláskorú gyermeket nevelő magyar családoknak: míg egy új iskolatáskára 5 és 15 ezer forint, addig tanszerekre 10 és 20 ezer forint közötti összeget szánnak a szülők egy gyermek esetében. Mondjuk persze iskolatáskát nem kell minden évben venni. Ti hogy álltok ezzel?

Idén a diákok 90 százaléka kap ingyenesen tankönyvet, az ezen kívül eső segédanyagokért viszont 10-15 ezer forint plusz költséggel számolnak a szülők a kutatásunk szerint. Mindent egybevetve az első becsengetésig a családok többségnél a havi kiadások 10-30, minden ötödik esetben pedig a havi büdzsé 30-50 százalékát fordítják az iskolára” – ismertette a valamivel több, mint ezer gyerekes család megkérdezésével kapott kutatási eredményeket Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.

Minden ötödik válaszoló család munkáltatója támogatja anyagilag az iskoláskorú gyermekkel rendelkező dolgozókat.

Nem meglepő: az anyukák vásárolnak

A tanszerek beszerzése idén is leginkább az édesanyák feladata lesz, csak minden negyedik családban száll be az édesapa is az előkészületekbe. A leggyakoribb továbbra is a személyes, bolti vásárlás (67 százalék), ám az apróbb felszereléseket – színes ceruza, radír, hegyező – sokan inkább online rendelik meg, így a bolti és netes vásárlás kombinációját a megkérdezettek 30 százaléka választja. A legforgalmasabb hónap az augusztus, tízből hét család intézi ilyenkor az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlást, az utolsó pillanatban csak minden tizedik válaszadó kapcsol.

 A cikk itt folytatódik!