Iskolára való alkalmasság

Általánosan elfogadott vélemény, hogy a gyermek akkor kerüljön az iskolába, amikor ez számára a legkedvezőbb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 23. csalad.mandiner.hu
A vonatkozó törvény azt írja elő, hogy ha a gyermek az adott év augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, akkor iskolakötelessé válik. A tényleges alkalmasságról – arról, hogy a gyermek értelmi, fizikai és személyiségbeli jegyei, illetve szociális érettsége megfelelőek-e az iskolai életre – iskolaérettségi vizsgálaton győződnek meg.
A legtöbbször megbízhatunk az óvoda véleményében, hiszen a mindennapokban, a munkafoglalkozásokon az óvónők érzékelik leginkább gyermekünk képességeit, tudását, munkához való viszonyát, kitartását, társas kapcsolatait.
Általánosan elfogadott vélemény, hogy a gyermek akkor kerüljön az iskolába, amikor ez számára a legkedvezőbb. A szülők nagy dilemmája, hogy mennyire siettessék vagy ne siettessék az iskolába menetelt. Baj lehet, ha túl korán kezdi az iskolát, hiszen előfordulhat, hogy a gyermek testi adottsága, szociális készsége  még kialakulatlan, nehezen viseli a kötöttséget, terhelhetősége és teherbírása még nem elég fejlett. Ilyenkor a szülőnek lehetősége van halasztást kérni és gyermekét még egy évig óvodában tartani. Tapasztalataink alapján nem érdemes bánkódni, ha – akár az óvoda javaslatára, akár saját döntésünk miatt – egy évvel később kezdi az iskolát, mert ezzel sok kudarctól menthetjük meg gyermekünket.
(Kép: elizabeth albert_flickr)