“Isteni” vita robbant ki Németországban

Pár nappal karácsony előtt Kristina Schröder német családpolitikáért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy a nemi egyenjogúság alapján Istent "das Gott"-ként kellene emlegetni a nyelvtanilag elfogadott "der Gott" helyett. A kijelentés óriási vitát robbantott ki Németországban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 27. szabo.daniel

Pár nappal karácsony előtt Kristina Schröder német családpolitikáért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy a nemi egyenjogúság alapján Istent “das Gott”-ként kellene emlegetni a nyelvtanilag elfogadott “der Gott” helyett. A kijelentés óriási vitát robbantott ki Németországban.


Das Gott?

Kristina Schröder kereszténydemokrata politikus miniszteri kinevezését 2009-ben sokan megkérdőjelezték, a politikus ráadásul az eltelt három évben meghökkentő kijelentéseivel és egyéni felfogásmódjával került a bulvárlapok címoldalára.
Schröder a Die Zeit német hetilapnak adott legutóbbi nyilatkozatával vált ismét a közbeszéd tárgyává. Az újság munkatársa arra volt kíváncsi a beszélgetés során, hogy Schröder mint anya hogyan reagálna bizonyos helyzetekre: például engedné-e a gyerekének, hogy tetoválást csináltasson, vagy néger királynak nevezné-e Harisnyás Pippi apját? A beszélgetés során feltett kérdésekre Schröder végig politikailag korrekt válaszokat adott. Aztán következett a jelenleg is folyó vitát kirobbantó kérdés: hogyan magyarázná el egy kislánynak, hogy bár Isten mindenkié, mégis férfiként emlegetjük, férfiként kell megszólítani? A válasz mindenkit megdöbbentett: “A névelő semmit sem jelent. Akár azt is mondhatnánk, hogy das Gott”, vagyis Isten nemtelen.

Sokan kritizálzák, de a klérus védelmébe vette

Schröder nem vonta vissza véleményét, amivel viszont rengeteg embert fordított maga ellen, többek között kereszténydemokrata párttársai köréből is. A bajor szociális miniszter, Christine Haderthauer például úgy fogalmazott, hogy “ettől az esztelen kijelentéstől még az ember szava is eláll”. Hasonló a nézőponton volt a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Katherina Reiche is, aki azt mondta: “Der Gott bleibt der Gott!”, tehát Istent férfiként kell megszólítani.