Izzad a szülő, ha sportol a gyerek

Egyéb segítség híján legtöbbször a felszerelés, a versenyekre való utaztatás, a nevezés költségeit is nekik kell állniuk, van, aki ezt már nem bírja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 05. bencze.aron

Egyéb segítség híján legtöbbször a felszerelés, a versenyekre való utaztatás, a nevezés költségeit is nekik kell állniuk, van, aki ezt már nem bírja.


Komoly anyagi terhet jelenthet a szülőknek, ha gyermekük tehetséges egy árérzékenyebb, “úri” sportágban, a tagdíjak mellett ugyanis általában a felszerelés, a versenyekre való utaztatás, a nevezés költségeit is nekik kell állniuk. Van család, ahol erre már nem is jut pénz, ezért a gyerek néhány versenyről lemarad, mások összeszorítják a fogukat, és abban bíznak, hogy a sporteredmények előbb-utóbb meghozzák majd az egzisztenciális biztonságot is. A Napközben című műsorban megszólaló anyuka például évi körülbelül félmillió forintot költ műugró lánya sportoltatására, de kajakozó fia is körülbelül százezer forintba kerül.

Géczi Gábor jégkorongedző azt mondja, a hoki nem a szegények sportja, hiszen egy új kapusmez egymillió forint körül van, de a tagdíjak is 15-20 ezer forintba kerülnek havonta, ezért ahol tudnak, igyekeznek segíteni a gyerekeknek, megpróbálnak például használt felszereléseket szerezni. Güttler Károly úszóedző szerint a válogatott szint közelében azért már megszűnnek ezek a problémák, és idővel a klubok is többet segítenek, addig kell csak valahogy eljuttatni a gyereket. A sportember egyébként úgy számol, egy év úszás összköltsége mindestül beleférhet százezer forintba, ha valaki nem ragaszkodik a méregdrága úszódresszekhez, hanem megelégszik az olcsó fürdőruhával is. 

Dénes Ferenc sportközgazdász úgy látja, az, hogy a tehetség valóban kibontakozik-e, ma már nagyon sokban függ a pénztől. Tisztában kell lennünk azzal, hogy az egyesületek a lehetőséget, a szolgáltatást kínálják a szülőknek, akik ezt gyakorlatilag megvásárolják. Ilyenkor van nagyon komoly felelőssége a társadalomnak, hogy segítsen felfedezni és gondozni a tehetséges, de szerényebb körülmények közül érkező gyerekeket – hangsúlyozza a szakember. Öt látvány-csapatsportág egyébként most megkönnyebbülhet valamennyire, mert a cégek átutalhatják nekik társasági adójuk 70 százalékát.