Játszótér-mustra Budapesten

Kutyapiszok, több éves homok, éjszakai hajléktalan tábor? Valóban erről szólna a főváros játszótereinek egy része? Portálunk Budapest több kerületében is a játszóterek takarításának és őrzésének a részleteiről érdeklődött.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 26. bencze.aron

Kutyapiszok, több éves homok, éjszakai hajléktalan tábor? Valóban erről szólna a főváros játszótereinek egy része? Portálunk Budapest több kerületében is a játszóterek takarításának és őrzésének a részleteiről érdeklődött. Választásunk a Hegyvidékre, Zuglóra, Józsefvárosra és Csepelre esett.


Zárás sötétedés után

A Hegyvidéki Önkormányzat összesen 21 játszóteret tart fenn, ugyanakkor több más fenntartó által üzemeltetett játszótér is találhatók a városrészben – tájékoztatta a családháló.hu-t a kerület sajtóosztálya. A játszóterek takarítását a fenntartás részeként a Pannon Park Forest Kft. és a Főkert Parkfenntartó Kft. végzi, a stáb létszáma pedig változó. Mint megtudtuk, egy nagyobb park gyomtalanítása esetén például, akár 10 fő is dolgozhat egyidejűleg egy játszótéren. A hétköznapi takarítószemélyzet cégenként nagyjából 3-3 fő, akik folyamatosan ellenőrzik és tisztítják a kerületi játszótereket.                    

A parkok fenntartása tisztasági (takarítási) munkákat és komolyabb szakmai feladatokat is tartalmaz. A takarítás során ürítik a hulladékgyűjtőket, összeszedik a szemetet, seprik a burkolatot, és például a bokrok alját is megtisztítják. Ezeket a feladatokat hetente 1-4 alkalommal végzik, helyszíntől függően.

A homokozókban évente kétszer cserélnek homokot, az eszközök tisztítása, festése alkalmanként, szükség szerint történik, a burkolatok söprését hetente végzik. A sajtóosztály tájékoztatása szerint azokon a játszótereken, amelyeket zárásra alkalmas kerítés vesz körül, a zárási-nyitási feladatokat a Hegyvidéki Közterület Felügyelet végzi évszakhoz és a sötétedés időpontjához igazodva.

Baj esetén vegyszeres fertőtlenítés

Zuglóban több mint kétszer ennyi közterületi játszótér található. Sövér Judit, a Városüzemeltetési csoportvezető portálunknak elmondta, az elmúlt évek során az összes szabványnak nem megfelelő játszóeszköz elbontásra került. A felújított 42 játszótéren havi egy alkalommal kísérik figyelemmel a különböző eszközök és ütéscsillapító felületeinek állapotát és biztonságát.

Az operatív ellenőrzés (karbantartás) során havonta egy alkalommal minden játszótéri eszköz vegyszer nélküli tisztítására, lesöprésére, fertőző szennyeződés esetén azonnali vegyszeres fertőtlenítésre kerül sor. A felújított, közkedvelt, forgalmas játszótereken a nyári időszakban a szórt szemét összegyűjtése, a szemetes edények ürítése hetente két alkalommal, meghatározott napokon történik. A rendelkezésre álló költségkeretből a játszóterek teljes rendbetétele – a burkolatok tisztítása, a kiszóródott homok összegyűjtése, ahol szükséges, a kavicsos felületek sarabolása, a határoló cserjék gyommentesítése, a magról kelt növények irtása – átlagosan havonta egyszer finanszírozható. Teljes homokcserére csak a homokozó veszélyes elszennyeződése esetén kerül sor. A homok frissítését, fellazítását, felásását havonta egyszer az üzemeltetés keretében végzi el a vállalkozó. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2010 óta 18 közterületi játszóteret zárnak éjszakánként, azaz nincsenek őrizve, csak zárva.

Fitness gépek Józsefvárosban

Józsefvárosban 11 játszóteret üzemeltet az önkormányzat, a játékok rendben tartása a Kisfalu Vagyonkezelő Kft. feladata. A kerületi sajtóosztálytól megtudtuk, hogy a játszótereket minden nap takarítják, megújításuk pedig folyamatban van. Az utolsó rehabilitáció során a Tisztes közi játszótéren három fitness játékeszközt adott át az önkormányzat, így a kültéri fitness gépeken felnőttek is edzhetnek, míg a gyerekek játszanak.

Józsefvárosban a következő négy évben minden évben más területek fejlesztésére fordítanak nagyobb hangsúlyt, az idei a közbiztonság éve, míg jövőre a családokra és a munkahelyek fejlesztésére fordítanak még több figyelmet. Információink szerint a városrész a „Közterületek évére tekintettel 2013-ban szeretne új játszótereket építeni.

Minden tavasszal új homok

A dél-pesti városrészben, Csepelen a játszóterek nyitása, zárása megoldott, éjszakai őrzés azonban nincs – informálta portálunkat a kerület alpolgármestere, Ábel Attila. A városrész 40 játszóteréért a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. 15-20 fős csapata a felelős: burkolatsöprés, hulladék összegyűjtése és a hulladékgyűjtők ürítése napi feladat, az apróbb zöldfelületi munkákat pedig szükség szerint végzik el. A homokozókba mind év tavaszán kerül új homok. Ábel Attila tájékoztatása szerint a csepeli játszóterek nyitása, zárása megoldott, éjszakai őrzés azonban itt sincs.