Javulhat a gyermekellátás színvonala Budapesten

Nemcsak a felnőtt-, de a gyermekellátás színvonala is érdemben javulhat a következő években a fővárosban megvalósuló kórházfejlesztésekkel. Ezek részeként többek között fejlesztik a sürgősségi ellátást, bővítik a gyermekpszichiátriai és a ma még hiányzó gyermekaddiktológiai kapacitásokat - írja a Magyar Idők.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kórház
2017. július 27. Magyar Idők

Nagy a különbség a gyermekkórházi ellátásban a budai és a pesti oldal között: Pesten ezer, Budán viszont csak 197 ágyon tudják fogadni a betegeket. Az Egészséges Budapest program (EBP) néven elindult fővárosi kórházfejlesztés fontos feladata ennek a területi egyenetlenségnek a korrigálása is.

Ezért született az a döntés, hogy a VIII. kerületi Bókay, illetve a IX. kerületi Tűzoltó utcából a leendő dél-budai szuperkórházba költöztetik a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikáját. Mint Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában fogalmazott: tulajdonképpen ez döntötte el, hogy nem a Szent Imre-kórház bővítésével alakítják ki a dél-budai szuperkórházat, hanem egy teljesen új épületet húznak fel zöld mezős beruházásban, ezek az egységek ugyanis ott már nem fértek volna el.

Így most mindhárom centrumkórház mellett lesz gyermekellátás: a Honvédkórház bázisán kialakítandó szuperkórházi egységhez tartozik majd a Bethesda Gyermekkórház, míg a Szent László Kórház-Országos Kardiológiai Intézet bázisán létrejövő intézménykomplexumnak a Nagyvárad tér másik oldalán található Heim Pál Gyermekkórház adja a gyermekellátási kapacitását.

A területi szimmetria mellett az átszervezésnél az orvosszakmai fejlesztés is fontos szempont, mert például a két gyermekklinikán sincs CT vagy MR, és az épületek elavultsága miatt ezek oda nem is telepíthetők. A leendő dél-budai centrumban viszont a legkorszerűbb diagnosztika helyben elérhető lesz, egyetlen gyereket sem kell majd ezért máshová átszállítani.

A cikk ITT folytatódik.