Jobban fejlődik a két szülő által felnevelt gyerekek agya?

Azok a gyerekek, akiket együtt nevelnek fel szüleik, több figyelmet kapnak, stabilabbak, ritkábban szoronganak és okosabbak, állítja egy kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 18. Gyarmati Orsolya

Azok a gyerekek, akiket együtt nevelnek fel szüleik, több figyelmet kapnak, stabilabbak, ritkábban szoronganak és okosabbak, állítja egy kutatás.


Ha egy gyermek kiskorában mindkét szülő jelen van, több agysejt termelődik az agyában, mondják a szakértők. Ugyanakkor ez az előny eltérően jelenik meg a különböző nemű gyerekeknél. A fiúknál jobb tanulási készséget és memóriát eredményez, míg a lányoknál elsősorban a motoros koordinációra és a szociabilitásra van jótékony hatással.

A kutatásból kiderült, hogy ha egy kisbabával mindkét szülő rendszeresen foglalkozik, kevesebb stressz éri és több figyelmet kap, ezért jobban termelődnek az agysejtei is. A lányoknál ez a fehérállományt, a fiúknál pedig a szürkeállományt érinti.

A kanadai Calgary Egyetem agykutatói egereken kísérleteztek egyszülős és kétszülős modellcsaládokat létrehozva. A tudósok azt figyelték, hogyan alakul az utódok agysejtfejlődése születéstől a “felnőttkorig”.

A legtöbb agysejttel rendelkező felnőtt egerek a kétszülős családokból kerültek ki. “Mivel az ilyen családokban a gyerekeket általában kevesebb trauma éri, sokkal jobban tud fejlődni az agyuk”, mondta Dr Samuel Weiss, a kutatócsoport vezetője.

Bár a kísérletet egereken végezték, a kora gyermekkori fejlődés alaptételei ugyanúgy az emberekre is igazak, hiszen az, hogy milyen körülmények közé születünk és töltjük első éveinket, kihathat egész további életünkre, így az agyfejlődésünkre is, írja a Daily Mail.