Jobbik: támogatni kell a ”minőségi gyermekvállalást”

A Jobbik többségében üdvözli azokat az információkat, melyekről a Családháló írt először kormányzati forrásokra hivatkozva. Sneider Tamás, a Jobbik szociális kabinetjének vezetője portálunk megkeresésére úgy fogalmazott, bizonyos feltételekkel szinte minden újítás támogatható. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 31. hslaszlo

A Jobbik többségében üdvözli azokat az információkat, melyekről a Családháló írt először kormányzati forrásokra hivatkozva. Sneider Tamás, a Jobbik szociális kabinetjének vezetője portálunk megkeresésére úgy fogalmazott, bizonyos feltételekkel szinte minden újítás támogatható.
 


Emlékezetes, a Családháló a hétvége folyamán kormányzati forrásokra hivatkozva elsőként írt arról a kormányzati munkáról, ami a családügyek szabályozását összefoglaló – úgynevezett – sarkalatos törvény előkészítésére koncentrál. A jelenlegi helyzet szerint számos jogszabály megerősítése mellett a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, néhány újdonság bevezetése is várható.

Többek között átalakulhat a családi pótlék rendszere, a gyermekek életkora alapján differenciálni lehetne összegét, átalakulna a gyermekek után járó pótszabadságok rendszere is, illetve a „terhes” kifejezést a „várandós”-ra cserélnék ki a jogszabályban.

A Jobbik egyetért a családi pótlék rendszerének differenciálásával – jelentette ki  megkeresésünkre Sneider Tamás, kiemelve: minél előbb meg kell szüntetni a ”megélhetési gyerekvállalás intézményét”, és támogatni kell a ”minőségi gyermekvállalást”, melynek elsődleges eszköze lehet ez az újítás. Ugyanakkor hozzátette: megszűnését csak abban az esetben tudják elfogadni egy gyerek esetén, ha annak ideje duplájára, azaz 6-10 évre nőne. Kitért arra is, hogy egészségügyi okokból több gyereket vállalni nem tudókra ne vonatkozzon a szabály, és abban az esetben, ha egy család az első gyerek után 8-10 évvel vállalna gyereket, akkor azonnal vissza kellene állítani a családi pótlék rendszerét.

A szakpolitikus szerint pontosítani kell a differenciálódás részleteit. Mint mondta, elméletileg nem zárkóznak el a változtatástól, amennyiben a jelenlegi összeg nem csökken. Az apák szerepének erősítése teljes jobbikos támogatást élvez. Sneider szerint meg kell adni az esélyt arra, hogy az apa is otthon maradhasson gyermekével. A honatya nyugati példákra hivatkozva úgy fogalmazott, ez a lépés pozitívan hatott a gyermekvállalásra számos országban a kontinensen. A technikai változtatásokat, azaz a „terhes” szó lecserélését „várandósra” szintén üdvözölte a nemzeti radikális párt. Magyarázatképpen hozzáfűzte: a politika szemléletváltását mutatja ez a lépés is.

Sneider Tamás a Jobbik célkitűzéseiről is beszélt. Mint mondta, a családi pótlék rendszerében jelenleg egy igazságtalansági tényező található, ugyanis teljes adókedvezmény igénybe vétele esetén egy gyermek után 22 ezer forint jár, három esetében pedig 49 ezer. „Ez túl nagy különbség, mindenképpen szűkíteni kellene” – fogalmazott. A szakpolitikus végül arra hívta fel a figyelmet, hogy pártja már korábban is benyújtotta a T. Ház elé azt a javaslatot, mely szerint a gyermeknevelés költségeinek egy részének (bébiételek, pelenkák) áfáját csökkenteni kellene.