Jógával a könnyű szülésért – VIDEÓKKAL!

A szülés előtti jógázás remek módja annak, hogy formában maradjon a kismama, ráadásul a babának is jót tesz! Míg a pihenést nem szabad félvállról venni, tekintettel arra, hogy egy embergyerek növesztése a hasban igencsak fáradtságos munka, a tornázás legalább ugyanolyan fontos, és még a  magzatnak is előnyére válik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 27. Gyarmati Orsolya

A szülés előtti jógázás remek módja annak, hogy formában maradjon a kismama, ráadásul a babának is jót tesz! Míg a pihenést nem szabad félvállról venni, tekintettel arra, hogy egy embergyerek növesztése a hasban igencsak fáradtságos munka, a tornázás legalább ugyanolyan fontos, és még a  magzatnak is előnyére válik.


A várandós nőket mindenki azzal nyaggatja, hogy pihenjenek, relaxáljanak és feküdjenek felpolcolt lábakkal.  Míg a pihenést valóban nem szabad félvállról venni, tekintettel arra, hogy egy embergyerek növesztése a hasban igencsak fáradtságos munka, a tornázás legalább ugyanolyan fontos, és még a  magzatnak is előnyére válik. Mindig érdemes azonban megbeszélni az orvossal, ha egy várandós kismama tornázni szeretne, különösen, ha sokat sportolt terhessége előtt.

A terhesség alatti testmozgás előnyei

A két legelőnyösebb mozgásforma várandósság alatt a jóga és a sétálás. Még ha csupán a háztömböt vagyunk képesek megkerülni, vagy mindössze 15 percnyi jógázást bírunk ki, formába hozzuk a testünket, jobb lesz a vérkeringésünk és még arra is könnyebben rávehetjük a babánkat, hogy forduljon fejjel lefelé, mert hát egy gyereknek mégiscsak úgy dukál megszületnie. Mindkét “sportág” segít az ödémán is: egy egykilométeres séta, vagy egy néhány gyakorlatból álló jógázás már lehúzhatja a duzzadást a lábakról, mivel a torna következtében gyorsabban pumpálódik a vér, ami segít elvezetni a felesleges folyadékot a lábakból!

A szülés előtti jóga előnyei

Vannak olyan jógapózok, amelyek különösen előnyösek anyukának és babának egyaránt. Bizonyos gyakorlatok segítenek a babának születési pózba fordulni, mások felkészítik az anya testét a szülésre. Természetesen a hason fekvő gyakorlatokat elfelejthetjük, a várandósság második felében pedig a túl sok gerinccsavargatós gyakorlat túlságosan megerőltető lehet. Amint a baba növekszik az anyuka hasában és egyre több helyet foglal el, nehezebb lehet lélegezni is. Ez annak a következménye, hogy a baba az anyuka tüdejét is összenyomja egy kissé, ami komplikáltabbá teszi a sétát és a jógát egyaránt, így nem mindegy, hogy a terhesség elején, közepén, vagy utolsó szakaszában próbálunk mozogni!

1. Macska- / Tehénpóz

A macska/tehén különösen a harmadik trimeszterben előnyös, de az egész várandósság alatt nagyon jó alkalmazni. Tulajdonképpen két különböző pózról van szó, amelyeket együtt lehet gyakorolni, és amelyek nyújtják és erősítik a gerincet, valamint a felsőtestet. A gyakorlat enyhíti a hátfájást, amellyel oly sok várandós kismama küszködik.

A macska- / tehénpóz segít helyet csinálni a méhben azért, hogy a baba meg tudjon fordulni. Az első két trimeszterben a baba mindenféle testhelyzetet felvehet, a harmadikban azonban már fontos, hogy fejjel lefelé forduljon.  A póz ugyancsak segít levenni egy kicsit a terhelést a gerincről, amely megelőzheti a szülés során oly gyakori háti fájdalmakat.

Íme a videó a macska- / tehénpózról:

2. Suszterpóz

A suszterpóz is remekül nyújtja a hát alsó részét, megszabadítva azt a fájdalomtól és a nyomástól. Nyújtja a combokat és felkészíti a testet a szülésre, a legjobb szülési póz megtalálására. Azok az anyukák, akik jó testtartásban szülnek, sokkal kevesebb hátfájdalomról számolnak be, arról nem beszélve, hogy így a babának is több helye van mozogni. Ez a testtartás is segít a babának fejjel lefelé fordulni.

3. Guggoló jóga

A guggolás csodálatos testtartás, mivel remekül felkészíti a testet a szülésre. Kinyitja a csípőket, nyújtja a lábakat és segít a hátfájástól való megszabadulásban is. A vajúdás alatt is ajánlott póz, mert arra készteti a babát, hogy a gravitáció segítségével minél hamarabb és könnyebben megszülessen.

4. Gyermekpóz

A gyermekpóz egy relaxáló testtartás, amely kinyitja a felsőtestet és a csípőt, valamint nyújtja a hátat. Ahogy az anyuka hasa növekszik, úgy kell majd állandóan változtatni a gyermekpózon. A terhesség elején még összeérnek a térdek, a végefelé már szétválnak, hogy közéjük férjen a pocak.
A relaxáló póz az elmét, a szellemet készíti fel a szülésre. Annyi félelem veszi körül a születés folyamatát, márpedig a félelem nagyobb szülési fájdalmat hozhat létre. Amikor félünk, agyunk stresszhormonokat bocsájt ki, amelyek feszültté teszik testünket, márpedig éppen ez az, amire egy nőnek nincs szüksége szülés alatt. A relaxálás gyakorlása segíthet enyhíteni a félelmet és ezáltal a fájdalmat is csökkentheti.

5. Harcos II póz

A Harcos II erősíti a combokat, a csípőt és a karokat. Segítségével a kismama felkészülhet a szülésre és az anyaságra. A szülés hosszú folyamat és a Harcos II alkalmas arra, hogy az anyuka kitartson a nehéz órákban is.