Jön a családi csődvédelem

A KDNP segítene azoknak a családoknak, amelyek nem tudják kihasználni az adókedvezményeket. A 180 percben a részletekről is szó volt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 23. bencze.aron

A KDNP segítene azoknak a családoknak, amelyek nem tudják kihasználni az adókedvezményeket. A 180 percben a részletekről is szó volt.


Az átlagkereső többgyermekes majd’ 30 ezer forintot nyerhetnek a KDNP azon javaslatával, amely járulékkedvezményt adna azoknak a nagycsaládoknak, amelyek nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményeket. Harrach Péter frakcióvezető a 180 percben hangsúlyozta: a családi adókedvezménynek minden dolgozó, jövedelemmel rendelkező ember tudott élni, a legkisebb jövedelműek azonban nem tudják kihasználni a teljes adókedvezmény lehetőségét.

Számukra két lehetőség kínálkozik: vagy megkapják a ki nem használt részt, vagy ezt valami másból tudják leírni, és mivel a törvény szellemének ez utóbbi megoldás felel meg, így a kidolgozáskor a járulékokból való leírás lehetőségét választották – magyarázta a kereszténydemokrata politikus a Magyar rádió reggeli műsorában.

A javaslaton, amelyet a kormányfő kedvezően fogadott, a szaktárca még dolgozik, de az már biztosnak látszik, hogy a munkaadónak nem kell pótolnia a kieső járulékot, az államhoz egyszerűen ennyivel kevesebb folyik majd be. Konkrét számítások, adatok egyelőre nincsenek, mert nem tudni még pontosan, hány családot érint majd a könnyítés, a politikai szándék mindenesetre megvan, részletek pedig ősszel várhatók – tette hozzá Harrach.

A mostani KDNP-s javaslat része annak a harcnak, amelyet a párt a gyermekvállalás ösztönzéséért, a családok támogatásért, a demográfiai helyzet javításért indított – hangsúlyozta a frakcióvezető, beszámolva arról is: a családok megerősítését szolgálja majd a családi csődvédelem intézménye is, amely ott segít, ahol nehézségek támadtak a gazdálkodásban.