Jön az újabb rezsicsökkentés

Az áram, a gáz és a távhő árának 10 százalékos csökkentését követően egyre biztosabbnak látszik, hogy a víz-, csatorna- és hulladékgazdálkodási díj tekintetében is hasonló lépésre számíthat a lakosság. Erre fog legalább javaslatot tenni az illetékes munkacsoport a kormánynak. A lépés természetesen népszerű, ám nem buktatóktól mentes.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 22. szabo.daniel

Az áram, a gáz és a távhő árának 10 százalékos csökkentését követően egyre biztosabbnak látszik, hogy a víz-, csatorna- és hulladékgazdálkodási díj tekintetében is hasonló lépésre számíthat a lakosság. Erre fog legalább javaslatot tenni az illetékes munkacsoport a kormánynak. A lépés természetesen népszerű, ám nem buktatóktól mentes.


Jön az újabb rezsicsökkentés

A hét elején megtartotta első ülését a rezsicsökkentést nyomon követő munkacsoport. Bejelentésük szerint – a korábbi ígéretekhez híven – újabb tíz százalékos lakossági rezsidíj-csökkentésre fognak javaslatot tenni a kormánynak és a Parlamentnek elsősorban a víz-, csatorna- és hulladékgazdálkodási díj tekintetében.
Az erről szóló hírek már röviddel azt követően napvilágot láttak, hogy a Parlament még decemberben megszavazta az áram, a gáz és a távhő árának 10 százalékos csökkentését, így a szakmai és érdekvédő szervezetek, illetve a szolgáltatók régóta kommentálhatták, kommentálhatják a döntést.

A takarékosság színvonal-csökkenést eredményezhet

Mint azt a Liga Szakszervezetek a témában megfogalmazott állásfoglalása kiemeli, a rezsicsökkentés számos területen járhat pozitív hatással, ám számolni kell egyes – főként hosszú távú – negatív hatásokkal is. Amennyiben a kormány – írták – rendeletben csökkenti a lakossági árakat, az a szolgáltató cégek terheit növeli, amelyek a veszteségeket az ipari fogyasztókon próbálják majd behajtani. A szolgáltatók továbbá takarékossági lépéseket tehetnek, amelyek egyrészről a nagy kiadásokkal járó rendszerek fenntartási, üzemeltetési, karbantartási kiadásainak visszafogásával az ellátásbiztonságot rontják, másrészről a munkaerőköltségek lefaragása jövedelemcsökkenéssel, elbocsátással járhat az érintett szektorok munkavállalói számára.
Hasonló állásponton vannak egyes szolgáltatók is, amelyek közül egyébként lapunk megkeresésére csak kevesen reagáltak, illetve lényegében nem kívánták kommentálni a kormány már meghozott, illetve még tervezett döntéseit sem.

Az áramárban érintett ELMŰ-ÉMÁSZ képviselője a kérdéseinkre való válaszadás helyett egy a cég által kiadott elemzést ajánlott, mint írta, „Azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, melyekre mi tudunk válaszolni, széles körű tájékoztatást talál a mellékelt anyagban. Kérem, munkája során ezt használja.”

Az anyagban azt írják, ők Magyarország egyik legnagyobb áramszolgáltató vállalataként évek óta dolgoznak a mindenkori kormány partnereként azon, hogy “a nehéz anyagi helyzetben lévő magyar családok energiaköltségei érdemben, tartósan csökkenjenek. A folyatatásban világossá teszik, hogy a már bevezetett csökkenés minden fogyasztónál érvényesítettek, illetve számlamagyarázatot is mellékelnek.

A nagyfogyasztók terhe nő

A csökkentés kockázataival kapcsolatban az Elmű emlékeztet, amíg a szabályozó hatóság a háztartások számláját csökkentette, a nagyobb vállalkozásoknál áremelést hajtott végre. Számolni lehet azzal, hogy ezen vállalatok jelentős része emelni fogja termékei, szolgáltatásai árát a megemelkedett energiaköltségei miatt. Míg a Minisztérium által kihirdetett árrendelet a lakossági energiadíjakat csökkentette, az üzleti fogyasztók számára áremelést hozott. A hazai közepes- és nagyvállalatok a jövőben magasabb hálózati tarifákat kell, hogy kifizessenek áramszámlájukban. Vagyis a vállalati szektor egy jelentős részének energiaköltsége emelkedni fog a hatóság által megnövelt ár miatt. A vállalatok terheit növeli az is, hogy a lakosságnak  a jövőben nem kell részt vennie a megújuló energia termelés támogatásában. A támogatás azonban nem szűnik meg, az eddig a lakosságra eső részt a továbbiakban a vállalkozások finanszírozzák majd, mely számukra az energiaár további növelését eredményezi.

Ez ahhoz vezethet, hogy a fokozottan sújtott vállalkozások ezeket a terheket kénytelenek lesznek kompenzálni, vagyis az előállított termékek ára valószínűleg érzékelhetően növekedni fog. Így, bár a lakossági fogyasztók a rezsi csökkenésének örülhetnek, egyéb kiadásaik várhatóan emelkedni fognak. Az elmúlt évek során nagyon sok pénzt költöttünk a hálózatok felújítására. Ezért van ma fele annyi áramszünet, mint tíz éve. Az árcsökkentés után erre kevesebbet fogunk tudni fordítani. Az elmúlt évek jelentős beruházásainak keretében több mint 400 km kábelt, több mint 1600 km légvezetéket, valamint 464 darab transzformátort cseréltünk ki, illetve újítottunk föl.
Ennek köszönhetően a hazai üzemzavarok száma a régió országaihoz viszonyítva az átlagnál ritkábbak, az ELMŰ-ÉMÁSZ pedig az ország élvonalába tartozik. A hálózat működtetése, az elhasználódott elemek lecserélése és karbantartása, az új kor új kihívásainak való megfelelés hatalmas erőforrásokat igényel. Az általunk üzemeltetett hálózat még biztonságos, azonban ha szükséges erőforrások hiányoznak, a szolgáltatás minősége láthatóan romlani fog, megszaporodnak az áramkimaradások, a hibaelhárítás ideje növekszik.

Megkeresésünkre a Tigáz munkatársa ennyire nem fogalmazott konkrétan, mint hangsúlyozta, a cég  „hosszú évek óta folyamatosan segíti, hogy ügyfelei minél szélesebb körben megismerhessék a hatékony és környezettudatos energiafelhasználás módszereit. Benne a saját készülékeik karbantartásának jelentőségével, rendszereik biztonságos üzemeltetésével. Szolgáltatóként nincs árbefolyásoló szerepe a Társaságnak, ezért ezeket a hatósági lépéseket, döntéseket csak alkalmazni tudja a Tigáz is. Ha szakmai egyeztetésre, tapasztalatainak bemutatására kéri fel az árat meghatározó hatóság, örömmel vesz részt a munkában a Tigáz – jelenleg nincs ilyen kezdeményezés.”

Strukturális átalakításokra is szükség lesz

A legutóbb bejelentett újabb csökkentések közül talán a vízdíj kérdése a legproblémásabb, hiszen nagyon sok önkormányzati tulajdonban lévő cég található a szolgáltatók között.

A már említett hétfői megbeszélést követően éppen ezért tette világossá a munkacsoport vezetője, hogy a csökkentés során figyelni kell, hogy az ágazatban szolgáltató vállalatok ne menjenek tönkre. Ugyanakkor jelezte nem ad hoc intézkedésről van szó: a víziközmű-szolgáltatást szabályozó törvényben foglaltak szerint változtatni kívánnak a szolgáltatási struktúrán is.

Mint Kósa Lajos kiemelte, az elaprózott szolgáltatási szerkezet jelentős költségelemet épít a díjakba. Ráadásul fizikailag teljesen indokolatlan, hiszen nincs tíznél több elkülönült vízbázisa az országnak. A Fidesz ügyvezető alelnökének tájékoztatása szerint jelentős költségmegtakarítás érhető el a kisebb szolgáltatók egységes rendszerbe kapcsolásával.
Ugyancsak szó esett a januárban foganatosított csökkentéskor már hiányolt PB-gázpalack, illetve a tartályos gáz árának mérsékléséről is. Ezzel kapcsolatban egyelőre annyi bizonyos, hogy „hatósági ár bevezetését mérlegelik”.

Növekedést hozhat

A rezsicsökkentés lakossági megtakarításokat eredményező hatáson túl, további előnyös hatásai is vannak. Ezek közül a LIGA Szakszervezetek álláspontja szerint a legfontosabb a fogyasztói árszínvonalra gyakorolt mérséklő hatás, amelynek hatására az infláció akár 3% alá is mehet 2013-ban. Ez lehetővé teszi – fűzik hozzá – az MNB kamatcsökkentési periódusának kockázatmentes folytatását, amely a hitelezés élénkülését hozhatja magával. A LIGA Szakszervezetek szerint ez, kiegészülve a megtakarított rezsikiadások fogyasztást növelő hatásával, hozzájárulhat a növekedés lassú megindulásához.