Kanada legalizálta az eutanáziát – most a gyerekek következnek?

Bár alig több mint egy éve legalizálták az eutanáziát Kanadában, a gyerekorvosokat máris egyre többször kérik a szülők fogyatékos vagy halálosan beteg gyerekeik elaltatására, állapította meg a Kanadai Gyerekorvosok Társasága egy felmérés során.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. december 02. Lifesitenews

A felmérés eredménye bizonyítja, micsoda erkölcsi szürkezónába lépett az ország, mikor elfogadta, hogy az emberölés a megfelelő válasz a szenvedésre, mutat rá Wesley Smith, amerikai eutanázia-ellenes aktivista.

„Ahogy normalizáljuk az eutanáziát a köztudatban, úgy lesznek egyre tágabbak a korlátok” – írja a National Review amerikai konzervatív hírportálon. „Úgy látom Robert Latimer – a kanadai farmer, aki meggyilkolta súlyos agykárosodást szenvedett kislányát – igazi látnok volt” jegyzi meg ironikusan.

A kanadai társaság felmérésében azt vizsgálta, lehetséges-e hogy Kanada kiterjeszti az eutanáziát a gyerekekre is. Valójában ezt a lehetőséget Justin Trudeau miniszterelnök liberális kormánya 2016 júniusában törvénybe iktatta. Bár az eredeti törvény csak a tizennyolcadik életévüket betöltött súlyos betegségben szenvedőknek engedi meg az eutanáziát, egy parlamenti szakértő tanács írt egy módosítást, ami ezt kiterjesztené három további területre: gyerekekre („érett kiskorúakra” ahogyan ők fogalmaznak), mentális, valamint degeneratív (pl. demencia) betegségben szenvedőkre. A liberálisok a Kanadai Akadémikusok Tanácsát kérték fel, hogy készíttessen felmérést a tervezett módosítással kapcsolatban és számoljon be a parlamentnek az eredményről 2018 végéig.

A Kanadai Gyerekorvosok Társasága 1050 orvost kérdezett a „halál orvosi elősegítéséről” és októberben jelentette meg az eredményt. Negyvenöt doktor számolt be arról, hogy érkezett hozzá szülői kérelem összesen 91 gyerek halálba segítéséről. Ezeknek a gyerekeknek több mint a fele volt egy évnél fiatalabb újszülött. Ezen kívül 118 orvosnál 419 gyerek esetében kezdeményeztek a szülők beszélgetést az eutanáziáról. Ami pedig a gyerekektől érkező kérelmeket illeti, 35 gyerekorvos jelentette, hogy beszélgetéseik során szóba került az eutanázia 60 kiskorúnál is. Kilenc orvostól egyenesen kérték a gyerekek ezt a lehetőséget.

Annak ellenére, hogy „az ilyenfajta konzultációk ritkák, vannak kiskorú páciensek Kanadában, akik fontolgatják az eutanázia lehetőségét és ezzel kapcsolatos kérdésekkel keresik meg az egészségügyben dolgozókat” vonta le a következtetést a felmérés. „Tekintve a törvényhozás fejlődésének jelenlegi irányát, van okunk azt gondolni, hogy az ilyen kérdések száma növekedni fog a jövőben.”

A Kanadai Gyerekorvosok Társasága egy másik felmérést is végzett az eutanázia társadalmi megítélésével kapcsolatban. A válaszadók 46 százaléka támogatta az eutanáziát gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak esetében. Mindössze 33 százalékuk ellenezte az érett kiskorúak (gyerekek, akikről megállapítható, hogy értik a kezelést és következményeit, tehát jogosan kérhetik a halálos injekciót) komolyabb indok nélküli eutanáziáját.

Mint arra a tanulmány rámutatott, a halálos injekció beadása az azt eldönteni képtelen haldokló vagy súlyosan fogyatékos gyerekeknek nincs messze. Bár Quebec törvényei jelenleg tiltanak minden nem beleegyezéses alapon történő eutanáziát, a tanulmány szerint a közeljövőben lesz majd példa rá, hogy a szülők a bírósághoz fordulnak, hogy véget vethessenek súlyosan beteg, fájdalmak közt élő gyerekük életének.

„Ez mind felettébb problematikus” jegyzi meg Alex Schadenberg, az Eutanázia Megelőzési Koalíció igazgatója. A gyerekek megölésének legalizálásáért lobbizók megpróbálják a hangsúlyt áttenni az egyén jogairól a „miért hagynád őket szenvedni” érvre, mondta az igazgató a LifeSiteNews-nak. „Az ötlet e mögött az, hogy nem igazságos, hogy valamit megengedünk a felnőtteknek, de nem a gyerekeknek vagy az érett kiskorúaknak.”

”Továbbá a szülők most is megtagadhatják vagy beszüntethetik kiskorú gyerekeik kezelését” – mutat rá Schadenberg. „És ha a gyereked súlyosan fogyatékos, szülés után eldöntheted, hogy kérsz-e számára kezelést vagy nem. Most azzal próbálnak érvelni, hogy ennyi erővel az eutanáziát is megengedhetnék.”

Ha pedig egyszer legalizálják a gyerekek eutanáziáját, a jogos emberölés fogalma egyre csak tágulni fog, ahogyan azt eddig is láthattuk a jogi szabályozások fejlődéséből, pl. Hollandiában, ahol bizonyos betegségekkel rendelkező gyerekeknek már adható halálos injekció.

A kanadai tanulmány azt is megmutatja, hogy legtöbb esetben a szülők vetik fel az eutanázia lehetőségét, gyerekek és érett kiskorúak csak ritkán.

„A gyerekek eutanáziájának ötletét teljes egészében el kellene vetni, azon egyszerű ténynél fogva, hogy a gyerekek nem képesek a teljes jogú beleegyezésre.” összegzi Schaudenberg.

(via)