Karácsony idegbaj nélkül

Gyönyörűen feldíszített karácsonyfa, szép ruhába öltözött, mosolygós család, a gyerekek izgatottan bontogatják az ajándékokat, és a vacsora is már csak arra vár, hogy a terített asztalra kerüljön. Kár, hogy ez csak a filmekben van így.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 07. Marillai Andrea

Jó, hogy vannak ünnepek az életünkben, de mivel ritkán adódnak, ezeket nem tudjuk rutinszerűen, a kisujjunkból kirázni. Újra és újra neki kell készülni és kitalálni, hogyan ússzuk meg teljes káosz és idegesség nélkül. Nem kell lemondani egy mindenki számára emlékezetes, ünnepi estéről, de fejben-lélekben rá kell készülni.

Lehet, hogy ti nem éltétek még meg apokalipszisnek a karácsonyt, de sok év távlatából is élénken emlékszem arra a december 24-re, amikor két üvöltő gyerek mellett már én is sírva próbáltam utat vágni a konyhai dzsungelen, minden étel félkészen, a lakás romokban, a férjem a kert végében faragta a fát a talpba, és semmi sem volt olyan, ahogy szerettem volna. A mélypontok egyre jók: új elhatározásokra ösztökélnek. Akkor fogadtam meg, hogy ilyen többet nem lesz, és bár azóta sem mentes a készülődés az utolsó pillanatok feszültségétől, azóta mindennel (vagy legalábbis a nagyjával) időre elkészülök. Ami elmarad, az talán nem is kell.

angry woman with a christmas hat covering her eyes against a vintage background

angry woman with a christmas hat covering her eyes against a vintage background

Mindenkinek megvan az elképzelése, hogy milyen legyen az ünnep, ehhez igazítva kell elkezdeni a tervezést. A legfontosabb kellékek a nyugodt karácsonyhoz: egy darab papír és egy toll. Már advent elején írjátok össze, hogy mi a legfontosabb, ami nélkül nincs karácsony. Próbáljátok a magatok számára felállított fontossági sorrendet megtalálni:

  • karácsonyfa és díszek – gömbök, égősor (időben ellenőrizni), fenyőfát, gyertyákat, csillagszórót megvenni
  • ajándékok – listát készíteni azokról, akiket meg akartok ajándékozni – kitalálni, hogy mit szeretnétek adni. Szerencsére elég hosszú az advent ahhoz, hogy együtt is tudjatok valami apróságot készíteni nagyszülőknek, keresztszülőknek. Érdemes a kalkulált árakat is az ajándék mellé rendelni, hogy mindenre jusson pénz.
  • ünnepi menü – én végtelen hosszú listát írok arról, hogy milyen finom falatokkal kápráztatom majd el a családot, bújom a főzős oldalakat, és jobbnál jobb recepteket másolok. Legalább 3, de inkább ötféle süteményt képzelek a tálra. (Volt, hogy egyre sem jutott idő.) Napokra, étkezésekre, receptekre lebontva egyszerűbb felírni a hozzávalókat, hogy ne kelljen a szomszédtól sütőport kérni.
  • takarítás – nem attól érezzük jól magunkat egy ünnepen, ha minden ragyog, a nagytakarításnak nem érdemes az utolsó pillanatban hozzákezdeni. Már egy alapos porszívózás és a mézeskalács darabkák felkaparása a padlóról is látványos eredmény. Itt is lehet lejjebb adni, ha muszáj, ha nincs idő, legalább a karácsonyfa körüli területet próbáld rendezni.
  • ünneplős ruha – nem kérdés, az öltözködés sok mindent kifejez, hangsúlyozza az esemény fontosságát. Az ünneplős ruha ne legyen egyenlő a kényelmetlennel. Kislányokkal talán könnyebb, a fiúkról (pláne kamaszokról) néha nehéz az otthoni tréninggatyát leimádkozni. Ne csapj nagy patáliát, de legalább egy fehér ingben egyezzetek ki. Ezt viszont időben készítsd elő! Vegyél magadnak 1-2 pót harisnyanadrágot, mindig elszakad, ha nincs otthon tartalék. Mint a gyereknevelés minden területén, a szülői minta itt is meghatározó.
  • dekorálás – szerencsére folyamatosan lehet díszíteni
  • ajándék csomagolás – ez akár el is maradhat a környezetvédelem jegyében. Inkább tedd szépen elrendezve a fa alá az ajándékot, mint gyűrött nejlonzacskóban. Egyszerű és takarékos megoldás, ha egyszínű füles papírzacskót veszel. Mindenkinek legyen egy nagy tasak, amibe minden belefér, írd rá a nevet, köss rá szalagot és kész. Mivel így az összhatás egységes, még stílusos is lesz a végeredmény. (Érdemes egyszer az összes karácsonyi csomagolóanyag mennyiséget egy kukás zsákba tenni, hogy lásd, ez rettenetes mennyiségű szemét!)
  • az ünnepi asztal megterítése – ez már csak hab a tortán, már az is elég, ha szép szalvétát és egy gyertyát teszel az asztalra. Persze, mindent lehet fokozni, ha olyan jól ment minden, hogy gond nélkül jut erre is idő.

Álmodozni lehet, de elég egy kisebb betegség és borul az időbeosztás. Ne másoknak akarj megfelelni, egyáltalán ne tekints úgy a készülődés idejére, mint egy elvégzendő feladatra, senki nem fog számonkérni semmit, de ha ideges, ingerült vagy, akkor az mindenkire átragad és öröm helyett csak egy megmagyarázhatatlan hiányérzet marad. Sok sikert, hajrá! Még annyi, hogy az advent alatti többlet munka miatt fáradtabb leszel, de megéri!