Karácsony a mozaik családban

Mi volt a legjobb a gyerekkori karácsonyokban? Jó ötlet-e az együtt-karácsonyozás, a „gyerekek kedvéért”? Mi lehet a jó ajándék és hogyan készüljünk rá? Mi a legfontosabb a karácsonyban?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 16. Mandíner Család
Mi volt a legjobb a gyerekkori karácsonyokban?
Kezdjük azzal, hogy kinek mi volt jó a gyerekkorában, a karácsonyban. Próbálja meg mindenki felidézni a gyerekkori illatokat, fényeket, hangokat, a várakozást, a kíváncsiskodást. Mi volt, ami igazán jó volt, amiből azt érezte, hogy jó dolog a karácsony? Van, akinek az esti vacsora, a közös játék, az éjféli mise, a séta a hóesésben, 25-én a vidéki nagyszülőknél. A legerősebb emlék valószínűleg az, ami tartós volt, visszatérő, mindig ugyanúgy zajlott, mindig volt gyertya a karácsonyi asztalon, mindig sokáig lehetett pizsamában maradni 25-én, a karácsonyfa mellett lehetett aludni, együtt készítették a mézeskalácsot, maradandó a halászlé illata.
A gyerekeink számára ugyanígy vannak fontos dolgok a karácsonyban, és fontos, hogy mi tudjuk, mi az, amit ők szeretnek. Mi sokat akarunk nekik adni, sok mindennel készülünk, de vajon ők minek örülnek a legjobban.
 
blendedfamilies
Jó ötlet-e az együtt karácsonyozás, a „gyerekek kedvéért”?
Nyilván sokféle gyakorlat van, és minden megoldásra van jó tapasztalat. Aki úgy gondolja, hogy ezt megkérdezi a gyerekeitől, az szinte biztos lehet abban, hogy a gyerekektől azt a választ fogja kapni, hogy ők szeretnék az együtt karácsonyozást.
Elsődlegesen azonban azt érdemes végiggondolni, hogy a gyerekeinknek nem természetes dolog, hogy a szülők elválnak, ezért ők azt szeretnék, ha együtt maradnának, és minden közös program arra üzenet, hogy az elválás nem végleges, akár még valamilyen módon vissza is lehet fordítani. Nyilván nem ezt akarják üzenni a szülők, de a gyerekek hajlamosak arra, hogy ezt így értsék és ez nem jó üzenet, ezt jó lenne elkerülni.
A szülőknek az első külön karácsony előtt, előre meg kell állapodni a „hogyan lesz” mikéntjében, az időbeosztásban. A megállapodásba jó bevonni a gyerekeket is, akkor ők is tudják alakítania közös programot, sőt előttük talán a szülők is kevésbé indulatosak, jobban el tudják fogadni a másik szükségleteit is.
Továbbra is meg lehet tartani a nagyszülő látogatásokat, a vidéki utakat, csak jól be kell ütemezni. A gyerekeinknek ez kevésbé fárasztó, mint nekünk, de azért próbáljunk nekik időt hagyni arra, hogy élvezhessék az otthoni karácsonyt is. (Jó tudni,hogy a karácsony általában is kevésbé fárasztó a gyerekek számára, mint nekünk, ők általában valóban örülnek annak, hogy szép ruhát vehetnek fel, szeretik, hogy mindenütt fel van díszítve a lakás, a karácsonyfa és örülnek a sok ajándéknak is.)