Karácsonyi kínálat a közmédiában

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 15. szabo.daniel

Karácsonykor, amikor a legtöbb házban összegyűlik a család fenyőfát díszíteni és ünnepelni, jó programot biztosít egy vidám, kedves film, egy igényes, mély gondolatokat ébresztő műsor-összeállítás, esetleg egy csodálatos hangverseny a televízióban, vagy a rádióban. Ahogy minden évben, a közszolgálati csatornák szerkesztői most is gondosan készítették elő az ünnepi kínálatot.


Idén a legkisebbek külön örülhetnek, hiszen december 22-én elindul az M2, a közmédia gyerekcsatornája. Programján a legnépszerűbb magyar animációs- és bábfilmek mellett olyan klasszikusok szerepelnek majd, mint a Nils Holgersson, a Vipo és barátai, a Geronimo, a Tesz-vesz város vagy Pat, a postás. A nagyobbak olyan vadonatúj sorozatokkal találkozhatnak az M2-n, mint a Táncakadémia, vagy a Csajok a Z’űrből, vagy újranézhetnek olyan nagy kedvenceket, mint amilyen a H2O, egy vízcsepp is elég című sorozat.

Az M1 karácsonyi kínálatában délelőtt többek között a BBC legújabb, az Őshüllők bolygója című háromrészes sorozatával találkozhatnak a nézők, amely az elmúlt tíz év dinoszauruszokkal kapcsolatos felfedezéseit mutatja be. A délutánokat a klasszikus filmsorozatok színesítik, ilyen a Maharadzsa lánya című amerikai, olasz, német tévéfilm-sorozat, vagy a méltán népszerű Sissi trilógia, a 175 évvel ezelőtt, éppen karácsonykor született hercegnőről szóló alkotás, Romy Schneider főszereplésével. Jézus életét mutatja be az 1999-ben nemzetközi összefogással készült mű, amely 31 éves korától követi a Megváltó életét megkapóan szép helyszíneken, világsztár közreműködőkkel.

Esténként igazi klasszikusokkal találkozhatnak a nézők az M1-en. Hétfőn a 2010-ben készült angol-magyar játékfilm, a Diótörő látható. Az Andrej Koncsalovszkij rendezésében megvalósult adaptáció 1920 karácsonyán, Bécsben játszódik. Charlotte Brontë csúnyácska, ám éleseszű nevelőnőjének szívfacsaró, de végül mégis boldog történetét idézi fel a Jane Eyre című, 2011-ben Mia Wasikowska és Michael Fassbender közreműködésével forgatott angol-amerikai játékfilm.

Az M1 ünnepi kínálatában az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikere, az Életrevalók televíziós bemutatója szép estét ígér. A megtörtént események alapján készült film egy ejtőernyős baleset után tolószékbe kényszerülő gazdag arisztokrata és egy külvárosi gettóból jött színes bőrű fiatalember meglepetésszerűen kialakuló barátságáról szól. Az alkotást idén több kategóriában jelölték az Európai Filmdíjra és a César-díjra, mely utóbbit az egyik főszereplő, Omar Sy meg is kapta.

A nézők megtalálják az M1 műsorán a habókos londoni feltaláló, Phileas Fogg történetét, a 80 nap alatt a föld körül című játékfilmet, a Judy Garland főszereplésével készült Óz, a csodák csodája című klasszikus musicalt éppúgy, mint a Móricz Zsigmond Pillangó című regényéből készült magyar film televíziós ősbemutatóját, vagy a Hóbarát című amerikai játékfilmet.

A Duna karácsonyi ajánlatában mindhárom ünnepnapon a szokásosnál hosszabb Kívánságkosár szerepel. A vendégek között olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Horváth Charlie, Radics Gigi és Vastag Tamás, Nagy Sanyi, Dolhai Attila, az Operettszínház legfiatalabb primadonnája Bordás Barbara, Egyházi Géza, Serbán Attila, valamint a Jazz and More kórus és a 7 éves erdélyi csodagyerek, Szaniszló Attila.

A Duna Televízió 20. születésnapja alkalmából, december 25-én és 26-án ünnepi műsor várja a nézőket, ahol többek között az Experidance, Bogányi Gergely, Szvorák Kati, Rúzsa Magdi, Ákos, Petrás Mari, Pál Eszter, Berecz András, az Ismerős Arcok, Miklósa Erika és Kiss B. Atilla, a Csillagszemű táncegyüttes és a Fölszállott a páva győztes produkciói láthatók, hallhatók.

A filmek szerelmesei – a jó hagyomány szerint – gazdag és igényes kínálatot találnak a Dunán. A Váratlan utazás című, hazánkban is nagy sikerrel vetített sorozat záró, karácsonyi epizódja, A boldog karácsonyt, Hetty néni! és a népszerű sorozat, a Szelek szárnyán karácsonyi különszáma a könnyedebb témákat képviseli, a 2007-ben Tom Berenger főszereplésével készült Egy varázslatos karácsony című angol játékfilm egy mogorva, szófukar ezermester és egy kisfiú barátságának megható történetét meséli el. Az életrajzi ihletésű Karácsonyi fények című filmdráma egy elismert amerikai festő pályakezdő éveibe enged bepillantást, a Kóristák című francia, német, svájci játékfilm pedig egy zenetanár varázsos munkásságáról szól. A 2000-ben európai koprodukcióban készült kétrészes tévéfilm Pál apostol történetét eleveníti fel a nézőknek.

A Kossuth Rádió is számos karácsonyhoz köthető témát dolgoz fel műsoraiban. Az én karácsonyom, Az első karácsony, vagy a Legemlékezetesebb karácsony címükben is megjelenítik az ünnepet, de a megszokott összeállításokat is áthatja természetesen az emelkedett hangulat. A Déli harangszó Debrecenből és Székesfehérvárról hallható majd. A Petőfi Rádióban Caramel, a kanadai énekesnő Feist és a Balkán Fanatic lesz az ünnepi napok előadója. A Bartók Rádióban A hét zeneszerzője: Johann Sebastian Bach lesz, de hallhatjuk a nagy klasszikusok, Haydn, Mozart és Beethoven kompozícióit is. Karácsony este Bach Karácsonyi oratóriuma után a Hang-fogó ünnepi válogatása, majd a Notturno álomba ringató muzsikái várják a rádióhallgatókat. A Dankó Rádió egész nap a legjobb és legszebb nótákkal, valamint népszerű operett-slágerekkel várja a könnyedebb dallamok kedvelőit a hangszórók elé.