Karácsonyi menük: ez kerül Felvidéken és Székelyföldön az asztalra
Székelyföldön a töltött káposzta, Felvidéken a hal Karácsony ünnepének fő étke. Összeállítás a határon túli magyarok étkezési szokásairól.

Székelyföldön a töltött káposzta, Felvidéken a hal Karácsony ünnepének fő étke. Összeállítás a határon túli magyarok étkezési szokásairól.
A felvidéki magyarok is otthon, családi körben töltik a szentestét, az ünnepre hagyományosan halat, halászlevet és savanyú leveseket készítenek. A főfogások mellé pedig sok süteménnyel készülnek: egy átlagos szlovákiai magyar háziasszony hat féle süteményt készít karácsonyra a mézeskalácstól, a kókuszos sütin keresztül a bejgliig.
A készülődésben a legkisebb gyerekek is segítenek, a karácsonyi menüt azonban a háziasszony készíti. Amiben hal mindig kerül az asztalra, a sokféle leves mellett.
Ahogy egy szlovákiai magyar háziasszony a Duna Híradónak elmondta, ostya után leves, gombaleves vagy lencseleves savanyúan kerül az asztalra, azután jön a hal a salátával. Végezetül az édességek, és a száraz sütemények.
Székelyföld, a töltött káposzta a fő fogás
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül. Legalábbis, a székelyföldi településeken. A hagyományos ünnepi étrend fő fogása sajátos, erdélyi fűszerezéssel készül. Az ehhez való igazi savanyú káposzta fakádban érik az, sok sóval és tormával. Különleges ízét a kád alján elhelyezett kapor és az erdélyi konyha közismert fűszernövénye, a csombor adja.
Úgy tartják a székelyek, hogy a télire eltett hordós káposzta Karácsonyra biztosan megérik, így abból elkészülhet az ünnepi fő fogás, a töltött káposzta. Mert székely káposzta (és karácsonyfa) nélkül nincs Karácsony, tartják arrafelé.
Mivel sokan gondolják ezt Székelyföld-szerte, a családok többségénél biztosan kerül töltött káposzta az ünnepi asztalra. Általában 20-30 töltelék készül darált hússal, rizzsel és kell bele apróra vágott káposzta is.
Az igazi töltött káposzta lassan fő és sokáig, legalább 6 óráig. Akár a húslevesnek és a kocsonyának, meg kell legyen az ideje.