Karácsonyi spórolás – Kézzelfogható tanácsok!

A spórolás az a dolog, amiről a többségünknek sok minden eszébe jut, de az, hogy ez kellemes dolog lenne, az biztosan nem. Ha pedig a karácsony egy mondatban szerepel a spórolás szóval, akkor tuti, hogy valahol nem a takarékos megoldásokra, hanem a szerény, sőt kifejezetten a szegény ünneplésre gondolunk. Pedig semmi sem áll ettől távolabb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
spórolás
2016. november 09. Babafalva

Mi a spórolás valójában?

Hát, nem az a fűnyíró-elv szerint működő gatyaszíj-összehúzós, fogcsikorgatós önsanyargatás, ami a legtöbb embernek a spórolás szó hallatán eszébe jut. Ügyfeleim első gondolata rendszerint az, hogy ha neki spórolnia kell, akkor le kell mondania sok megszokott dologról, túl sok mindent kellene megváltoztatnia.

Ez részben igaz is. A spórolás ugyanis életmód. És ki látott már olyan életmódváltást, ami nem jár együtt – esetenként gyökeres – változásokkal? A spórolás azonban nem a változásokról szól. A változások ugyanis csak az eszközök. A spórolás igazából egy szemléletről szól. Arról, hogy az elérhető erőforrásokból, lehetőségekből hozzuk ki a maximumot. És ez már karácsonykor sem hangzik rosszul.

Milyen egy spórolós karácsony?

Mindenek előtt élvezetes. A spórolós karácsonyt ugyanis nemcsak karácsonykor, az eredmény láttán élvezheti az ember fia/lánya, hanem már akkor is, amikor a spórolós szemlélettel készül a karácsonyra.

A cikk itt folytatódik!