Káros anyagok szivárognak a gyorséttermi csomagolásból

Több mint két tucat mérgező fluorozott vegyületet, köztük egy forgalomból kivont anyagot is találtak amerikai kutatók a gyorsétterem-láncok csomagolásaiban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 02. Origo

Több mint 27 gyorsétterem-láncnál gyűjtötték a mintákat

Amerikában, a „fast food” hazájában sokan fogadják meg újévkor, hogy visszafogják gyorséttermi fogyasztásukat, de ezt elsősorban a zsír- és kalória túladagolás elkerülése érdekében teszik. A Silent Spring Institute (Massachussetts, USA) legfrissebb kutatásai szerint legalább még egy nyomós okot találhatni, amiért érdemes kerülni a gyorséttermek gyakori látogatását: az ott használt csomagolóanyagok, például a hamburger doboza és a sült krumpli zsírálló papírzacskója potenciálisan ártalmas polifluorozott alkilvegyületeket tartalmaznak, amelyek beszivároghatnak az ételekbe.

Az eddig végzett legátfogóbb vizsgálat keretében a kutatók az Egyesült Államokban működő 27 gyorsétteremláncból több mint 400 mintát gyűjtöttek be, hogy megállapítsák azok fluorvegyület-tartalmát.

A minták között csomagolópapírok, kartonok és eldobható poharak szerepeltek, s valamennyi csomagolóanyagban a fluorral helyettesített alkánok (per-és polifluorokarbon vegyületek, rövidítve PFC-k) nyomai után kutattak a szakértők.

A PFC-ket széles körben alkalmazzák felületek tapadásgátlóvá, illetve folt- vagy vízállóvá tételére, ezért a szőnyegektől és kárpitoktól a konyhai eszközökön át a túrafelszerelésekig és ételcsomagolásokig mindenütt megtaláljuk őket.

Különösen a gyerekek számára lehetnek károsak a csomagolóanyag vegyületei

„Ezeket a vegyületeket többféle egészségkárosodással is összefüggésbe hozták, ezért elég aggasztó, ha belekerülnek az emberek ételébe” – nyilatkozott a kutatást vezető Laurel Schaider, a Silent Spring Institute környezeti vegyésze. Egyes PFC-kről úgy tudja az irodalom, hogy rizikófaktorként játszhatnak közre daganatok és pajzsmirigy-bántalmak kialakulásában, az immunrendszer működésének legyengítésében, károsíthatják a termékenységet, és kismamák esetében csökkenthetik a baba születési súlyát.

A cikk itt folytatódik