Kell-e a gyerekeknek tea?

Amikor én még kislány voltam, - na, nem énekelni szeretnék, ne ijedjen meg senki - az oviban minden reggel kaptunk teát, méghozzá fekete teát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 18. Babaszoba

Jó sok cukorral, kevés citrompótlóval. Sokáig ez a kicsit instant íz jelentette nekem a teát, és elég hosszú idő telt el, amíg rájöttem, hogy a tea, teázás nem erről szól.

Azóta sok minden megváltozott, de azzal kapcsolatban, hogy kell-e a gyerekeknek tea, mikor igyon teát a kisgyerek, lehet-e gyógyteákat adni a kicsiknek, nagyon sokféle véleményt, információt találni a neten.

Ilyenkor a legjobb, ha a szakembert kérdezzük. A teázással kapcsolatos kérdéseimre Luczai Gabriella fitoterapeuta, akupresszőr válaszolt. Gabi évek óta foglalkozik a teákkal, kis teaboltja egy igazi kis relax kuckó, a gyógynövény terápián túl többek között egészségtudatos előadásokat tart ovisoknak, iskolásoknak, valamint foglalkozik teacoaching-gal is.

Amivel általában találkozni szoktunk, hogy a szülők már kisgyermek korban szeretnék gyermekük immunrendszerét erősíteni, elsősorban ezért adnak gyermeküknek teákat. Az egészségtudatos életmódhoz való ragaszkodásunk olykor átbillen a ló túlsó oldalára. A gyerekek immunrendszerét nem kell erősíteni legalább 3 éves korig, mert fejlődésben van a szervezet. Ekkor alakul ki a gyerekek immunrendszere. A gyerekeknél az egészségnek a stabil alapját kell felépíteni, mert minden gyermekkorban elkövetett hiba a későbbi életszakaszokban fog visszaütni.156506229_xs

Ha gyógyteákkal túl korán beavatkozunk az immunfejlődésbe, a későbbiekben allergia alakulhat ki. Tudnunk kell, hogy a vese 1 éves korig nem tud megfelelően kiválasztani, a máj nem tud úgy tisztítani, mint egy kialakult szervezet esetében, a bélrendszeren keresztül fél éves korig minden felszívódik, a gyomor pedig 1 éves korra éri el azt a fejlettséget, hogy bármit ehetnek a gyerekek.

Minden gyerek születéskor rendelkezik egyfajta immunitással, ezt meg kell őrizni, valamint engedni kell, hogy a szerzett immunitás kialakuljon. Azaz a gyerekeknek találkozniuk kell a fertőzésekkel, hogy a szervezet emlékezzen a kórokozóra és be tudja indítani az öngyógyító mechanizmust, amikor arra szükség van. Ettől nem óvni kell őket! Nem arra kell törekedni, hogy soha ne legyenek betegek, mert akkor nem alakul ki a megfelelő immunrendszer.

A cikk itt folytatódik!