“Kérhetek császármetszést a szülésnél?” Fontos jogi kérdések és válaszok a császármetszésről

Minden leendő anya tudja, mi az a császármetszés, milyen következményei vannak, milyen előnyökkel/hátrányokkal jár, de a jogi oldalával annál kevesebben vannak tisztában. Fernezelyi Bori, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) Betegjogi Programjának képviselője megválaszolja a legfontosabb kérdéseket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 16. FemCafé

Woman holding stomach

Kérhetek-e császármetszést?

Rettegek a szüléstől, érzem, hogy nem fogom túlélni a fájdalmat és félek, hogy az újszülött gyerekemet sem fogom tudni eléggé szeretni, mert rá fogok haragudni, amiért túl kellett esnem ezen miatta. Kérhetem-e, hogy császárral szüljek?

A jelenleg hatályos jogszabály szerint az anya kérésére császármetszés nem végezhető, csak abban az esetben, ha ennek szakmai indoka is van. Sokan nem értik, miért nem választható a császármetszés, annak ellenére, hogy ma már egyre inkább beleszólhat az anya abba, hogyan szül (pl. milyen testhelyzetben, fájdalomcsillapítással vagy anélkül, ki legyen bent vele, stb.). A szakmai indoklás szerint amennyiben nincs orvosi oka, akkor a császármetszés nagyobb kockázatot jelent mind a szülő nő, mind az újszülött számára, mint a hüvelyi szülés.

Tehát önmagában amiatt, mert valaki fél a szüléstől, vagy más okból szülne szívesebben császárral, még nem kérheti ezt a szülésmódot. A gyakorlatban azonban nagy eltérés van abban, hogy melyik orvos pontosan mit tekint elegendő orvosi indoknak a császármetszésre, így fordulhat elő, hogy ami az egyik orvosnál tervezett császármetszés, az a másik orvosnál még simán hüvelyi szülés. A szabad orvosválasztás miatt így valamennyire a szülő nő is befolyással lehet arra, hogy végül császárral szüljön.

Megfontolandó azonban azon orvosok álláspontja, akik szerint nem a választható császármetszést kell lehetővé tenni, hanem azt, hogy a várandósok megfelelő szaksegítséget és tájékoztatást kapjanak félelmeik eloszlatásához. A jogszabályok alapján a tájékoztatás kötelező, és könnyen lehet, hogy sok várandós félelmei csökkenthetőek lennének, ha a tájékoztatásuk kiterjedne mindazokra a kérdésekre, amelyek miatt a császármetszés gondolatával kacérkodnak, valamint tudatosulnának bennük azok a hátrányok, amikkel egy műtéti beavatkozás jár.

A cikk itt folytatódik!