Jöhetnek a téli sportok?

Újév van, szerencsére jó hideg is, úgyhogy nincs más hátra, jöhetnek a téli sportok. Néhány apróságra azért oda kell figyelni, ezeket szedtük össze nektek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 01. Marillai Andrea

Öltözködés

Az öltözet legyen réteges, lehetőleg szellőző ruházat (overall vagy sínadrág és dzseki), olyan magas legyen a nadrág dereka, hogy a hó vagy jég ne tudjon bemenni.

Vízálló és bokacipő vagy csizma – fontos, hogy a láb száraz és meleg maradjon, ezért húzzatok vastag zoknit, de ne többet egymásra, mert akkor garantált, hogy lecsúszik és kidörzsöli a lábat. (Egyszerű és biztos megoldás, ha a nadrág alá vékony pamut harisnyát húzol, ez jól tartja a meleget, és erre jön a zokni.) A zokni szára legyen hosszabb, mint a csizma/korcsolya/ sícipő szára.

A sapka, sál alapfelszerelés, de a vastag kesztyű különösen a korcsolyázásnál tesz jó szolgálatot. Vannak vékony, melegen tartó kesztyűk, amik sokkal kényelmesebbek és a hideg ellen szuperek, de az esések miatt a vastag kesztyű hasznosabb.

Vigyetek elegendő folyadékot, jól jön ilyenkor a termoszba készített tea és legyen müzli vagy kis szelet csoki is tartalékban. Ha szikrázóan napos idő van, akkor a naptejet se hagyjátok otthon! És persze papírzsebkendő is legyen kéznél.

Korcsolyázás

A legkönnyebben elérhető népszerű sport a jégkorcsolyázás. Egyre több ingyenes műjégpálya van a nagyvárosokban, a tartósan hideg időben pedig gyorsan befagynak a természetes vizek. Néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a szórakozás valóban az legyen.

  • Kisgyerekeknek elég, ha először csak csúszkálnak, nem kell korcsolyát adnia lábukra. Ha jó vastag ruha van rajtuk, az esések után felpattannak és mennek tovább. Az esésből felkelést jó megtanítani: nem négykézláb, hanem feltérdelésből, a törzset felemelve, könnyebb felállni a csúszós jégen.
  • A természetes vizeken csak a kijelölt, vagy a teljesen befagyott, biztonságos területre menjünk. Szigorúnak kell lenni, csak az előre megbeszélt helyekre engedjük a gyerekeket.
  • Élvezetesebbé tehetjük a csúszkálást, ha hokiütőt, vagy azt helyettesítő pl. seprűt viszünk, és egy labdát vagy korongot kergetünk. A játékosság azért fontos, mert a körbe-körbe korizást hamar megunják a gyerekek és rögtön eszükbe jut, hogy szorít a korcsolya, éhesek, fáznak és inkább hazamennének.

Síelés

A síelés nem mindennapos sport nálunk, de szerencsére egyre többen részesei lehetnek. Az évi 1-2 hét síelésre már előtte másfél- két hónappal előbb el kell kezdeni edzeni, nehogy a hirtelen terhelés sérüléshez vezessen. ( A sérüléseket sokszor az okozza, hogy az egész napos lesiklás végére egyszerűen elfáradnak az izmok és nem tudják megtartani a testet.) A rendszeresen sportolóknak is hasznos speciálisan térderősítő gyakorlatokat végezni, jó mozgás ehhez a biciklizés vagy a spinning. A korcsolyázás is jó előkészítője a síelésnek, nemcsak a mozgásban, hanem a hideghez való szoktatásban is, hiszen a sípályán sokszor 4-6 órát is kint a hidegben kell eltölteni. Kezdőknek ajánlott a pályák szélén szinte mindenhol megtalálható síoktatás, legalább 1-2 alkalommal érdemes részt venni szakszerű oktatáson, így a későbbi, nehezen javítható rossz technikát meg lehet előzni.

Mit tegyünk, ha megijed vagy fél a gyerek a pálya tetején és nem mer lecsúszni?

Semmiképpen se erőltessük! Lecsúszni nem kötelező, ha nem akar síelni, akkor sétáljunk le vele, esetleg a lankásabb részen próbálkozzunk újra. Építsen hóembert, hócsúszkázzon, csak ne a házban tévézzen. Ha látja, hogy mások jól érzik magukat, előbb-utóbb kedvet kap, megszereti a havat és egyre feljebb merészkedik majd.

Szánkózás

Szánkózni mindenki tud, gondolhatjuk. Ez többnyire így is van, de a fékezést és a kanyarodást lankás helyen meg kell tanulni. A vetődést sem árt néha kipróbálni, hogyha mégis veszélyes helyzet adódik, akkor ne a szánkóba kapaszkodjon, hanem merjen oldalra leborulni.

Köszönjük a cikkhez adott szakmai segítséget Dávid –Ónodi Borbála testnevelő tanárnak.