Készségfejlesztő játékok – Jól használjuk őket?

Játszani mindenki szeret. A gyerekek és a felnőttek egyaránt. A gyerekeknek viszont a játék kötelező. Kötelező, hogy a játékon keresztül tapasztalják meg a mozgás, az önálló és társas tevékenység formáit. Az együttműködés, szerepjáték, logikus gondolkodás lehetőségét. A játék önként és szabadon választott tevékenység, amelyben nincs kényszer. Önmagáért a tevékenységért folytatott cselekvés, amely örömet okoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 19. Babafalva

A játéknak többféle hatását és jellemzőjét ismerjük, íme néhány:

  • örömforrás
  • tanulás
  • konfliktus kezelés
  • feszültség oldás
  • személyiségfejlesztő hatás

Manapság nagyon népszerűvé vált a gyermekek fejlesztése. Ezzel szemben számos nézet és neves gyermekpszichológus is azt mondja, hogy a gyermeket nem kell fejleszteni (kivéve, ha speciális nevelési igényei vannak) csak egyszerűen meg kell teremteni neki a játék lehetőségét.

Az én véleményem, két gyermekes édesanyaként az, hogy hagyjuk játszani a gyermeket és figyeljük őt. Ha azt látjuk, hogy valamiben nem annyira ügyes, akkor olyan játékokat vegyünk neki, amivel a kevésbé erős területet fel tudjuk hozni.

Például, az én nagyobbik fiam nagyon szeretett kirakózni, illetve minden olyan játékot szívesen végzett, amihez ülni kell, el kell benne mélyedni és valamit alkotni lehet. Viszont azt megfigyeltem, hogy a mozgása kevésbé ügyes. Ezért amikor csak tehettem olyan játékokat találtam ki neki és játszottunk együtt, amiben ugrani, mászni, gurulni, dobni vagyis mozogni kell. Mivel ezeket a játékokat nem annyira szívesen végezte egyedül, ezért úgy tudtam rávenni, hogy mindig beálltam én is a játékba.

Ebben a megközelítésben szeretem használni a fejlesztés szót, ami nem is szó szerint fejlesztés, inkább valamilyen kevésbé jól működő terület erősítése.

Ha azt látjuk, hogy a gyermekünknek a korához képest nem túl jó a kézügyessége, akkor játszunk vele olyan játékokat, amivel ezt erősíthetjük.

Sok családban okoz problémát az, hogy folyton izeg-mozog a gyermek és nem tudják lekötni őt, ún. asztali játékokkal (kirakó, társas, gyöngyözés stb.) ilyenkor ezt a területet kell erősíteni úgy, hogy hívjuk magunkkal a gyermeket játszani és nyugodtabb, gondolkodósabb játékot választunk. Nem baj, ha elsőre csak 5 percet tud figyelni. Folyamatosan növelhetjük a játékidőt. A következő alkalommal próbáljuk lekötni picivel tovább, így növelve a koncentrációs időt.

A cikk itt folytatódik!