Két különleges tanfolyam szülőknek

Családdá válni néha nem is annyira egyszerű, mint ahogy az apasággal kapcsolatban is számtalanszor merülhetnek fel megoldásra váró kérdések. Két különleges foglakozást ajánlunk a témában!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 28. Gyarmati Orsolya

Családdá válni néha nem is annyira egyszerű, mint ahogy az apasággal kapcsolatban is számtalanszor merülhetnek fel megoldásra váró kérdések. Két különleges foglakozást ajánlunk a témában!


Apává válni

Apává válni sokkal többet jelent annál, hogy egy férfinak gyermeke születik. Ez egy folyamat, melyben a férfi érzelmileg leválik eredeti családjáról, és megérkezik új családjába. Szembenéz apamintáival (milyen viszonya volt az apjával, az életét meghatározó férfi-szereplőkkel), rátekint elköteleződési képességére, érzelmei kezelésére, intimitási készségeire. Apává válhatunk már gyermekünk megszületése előtt, de kisbabánk, iskolába járó, vagy éppen a kamaszkor nehéz éveit taposó gyermekeink mellett is. Soha nem késő.

Működés

A csoport önismereti jellegű, azaz főként saját élményen keresztül igyekszünk lépéseket tenni az apává válás felé. Alkalmanként mindig más és más résztvevő egyénileg is fókuszba kerül. A csoport támogatásával rátekinthet aktuálisan felmerülő kérdéseire, dilemmáira. Mivel egy folyamatról van szó, ezért csak azok jelentkezzenek, akik előre láthatólag minden alkalmon ott tudnak lenni.

Témák

– Apaminták (eredeti család férfi tagjai, és meghatározó férfiak az életünkben)
– A párrá válás folyamata – leválás, elköteleződés, felelősségvállalás
– A gyermek(ek) megjelenésének örömei, nehézségei és feladatai
– Működésünk a különböző szerepekben (férfi, férj, apa…)
– Határaink kezelése, mások határainak tisztelete
– Mit jelent változni, változtatni
– Intimitás – közelség
– Érzelmeink megélése, kifejezése, kezelése
– Kiemelt szerepet kap a folyamatban az önmagunkra és a másokra való figyelem gyakorlása, az erről való tapasztalatok feldolgozása.