Kevesebb beavatkozást a szülőszobákban – ezt ajánlja az amerikai nőgyógyászok szövetsége!!!

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kongresszusa (ACOG) új szülészeti irányelveket állított össze, amelyek az alacsony kockázatú szülések esetében sokkal jobban figyelembe veszik a nők igényeit, és sokkal inkább a természetes, beavatkozásmentes szülés irányába mutatnak, mint eddig bármikor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 21. Családháló

Amikor az első gyermekemmel voltam várandós, szülési tervet készítettem. A listám egyik legfontosabb pontja az volt, hogy nem szeretnék szükségtelenül beavatkozásokat vagy gyógyszereket kapni a szülés során. Azt is feltüntettem, hogy bármilyen döntést is készüljön hozni az orvos, azt mindig vitassa meg velem és a férjemmel. Így aztán, amikor a szülési tervet tökéletesen figyelmen kívül hagyták a kórházban és még csak arra sem méltattak, hogy válaszoljanak, ha valamit kérdezek, teljesen összeomlottam. A szülésről csak szomorúság és összezavartság jut eszembe.

Éppen ezért volt jó hallani, hogy az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kongresszusa (ACOG)  új szülészeti irányelveket állított össze, amelyek az alacsony kockázatú szülések esetében sokkal jobban figyelembe veszik a nők igényeit, és sokkal inkább a természetes, beavatkozásmentes szülés irányába mutatnak, mint eddig bármikor.

Az ACOG közleménye szerint a szervezet végre elismerte, hogy a szülő nőknek érzelmi támoatásra van szüségük, nem kell őket állandó beavatkozásoknak kitenni és semmiképp nem előnyös, ha a szülés az orvosi csapat, nem pedig az anya tempója szerint halad.

Az irányelvek olyan részletekre is kitérnek, mint például a masszázs, a vízben szülés, a nem gyógyszeralapú fájdalomcsillapítás, az érzelmi támogatás és hasonlók fontossága. Más szavakkal a most megfogalmazott javaslatok valóban azt hangsúlyozzák, hogy a nőket békén kell hagyni szülés közben és megadni nekik a szükséges támogatást. Sőt, már az is bekerült a pontok közé, hogy az általában rutinszerűen alkalmazott burokrepesztés elhagyható, amennyiben a szülés normálisan zajlik.

Az ACOG immár nem tartja szükségesnek a folyamatos magzati szívhang-figyelést és az intravénás folyadékpótlást sem, így a vajúdó kismama szabadon mozoghat a szülés ideje alatt.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy óriási előrelépés történt, hiszen egy hivatalos, szülésekkel foglalkozó szervezet meghallgatta és figyelembe vette az anyák kívánságait és igényeit és immár jobban elfogadja, hogy a szülés egy természetes folyamat, nem pedig betegség.

via