Kevesebb lánymagzatot és lánycsecsemőt gyilkoltak meg – csökkenne a gendercídium mértéke?

Egy 2010-es felmérésben, amelyet a The Economist című lap készített, kiderült, hogy évente 130 millió lánymagzat és lánycsecsemőt gyilkolnak meg pusztán a nemük miatt. Hét évvel később úgy tűnik, hogy a nagyszámú figyelemfelhívó kampánynak köszönhetően csökkenőben van ennek a rettenetes szokásnak az aránya.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 27. Családháló

A gendercídium kifejezés arra a gyakorlatra utal, amikor egy bizonyos nem képviselőit szisztematikusan meggyilkolják. Ez történt Kínában is, ahol a kormány sokáig kizárólag egy gyermek születését engedélyezte családonként, s mivel a fiú gyerekeket értékesebbnek tartják mint a lányokat, magzatként vagy újszülöttként (vagy akár még később) rengeteg kislány esett áldozatul az embertelen szokásnak. Ha ultrahanggal nemlehetett megállapítani a baba nemét, sok szülésznő vállalkozott arra, hogy megfojtsa az újszülöttet, majd a halotti bizonyítványba ezt írja: halvaszületés.

Mindez önmagában is katasztrofális, de ugyanez mondható el a következményekről is:   Kínában 120 fiúgyerekre 100 lány jut, miközben a világ átlaga e téren 105:100.

Ezek a szörnyű szokások Indiára, Pakisztánra és több más ázsiai országra is igazak, ám szerencsére a folyamat lelassulni látszik. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a pro life szervezetek hatalmas erőfeszítéseket tettek azért, hogy csökkentsék a lány magzatok és csecsemők megölésének hagyományát.

Az All Girls Allowed nevű civil szervezet szerint Kínában jelenleg 37 millióval több a férfi mint a nő, és minden hatodik kislány a gendercídiumnak esik áldozatul, és 2020-ra 30 millió férfi nem tud majd párt találni. Évente egymillió kisbabát hagynak magára Kínában, akik döntő többsége lány, és naponta 35 ezer abortuszt hajtanak végre.

Az Európai Parlament is sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet erre a sok országot érintő, emberiségellenes gyakorlatra. 2013-ban a Gendercídium: a hiányzó nők? címmel feltárta az okokat, az irányokat, a következményeket és azokat a módokat, amelyekkel fel lehet venni a harcot a nemi alapon szelektáló gyerekvállalásra.

Sajnos azt is ki kell mondani, hogy még ha meg is lehet állítani a gendercídiumnak ezt a fajtáját, számos ázsiai ország sok-sok generáción keresztül fogja érezni majd ennek az embertelen gyakorlatnak a rendkívül súlyos következményeit.

via