Kezdődik a Díjlovas és Lovasterápiás Verseny Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2017. szeptember 22-24. között, immáron tizenharmadik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét. A rendezvény fő támogatója az OTP Bank Nyrt., kiemelt támogatók az ELMŰ Nyrt., az EMMI, a Magyar Nemzeti Bank, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Hewlett Packard Enterprise.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2017. szeptember 23. Közlemény

Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny, melyre 75 lóval neveztek hazai és külföldi lovasok. A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas kategóriában mérik össze a tudásukat. A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi versenyen többek között Szent György-díj, Intermediate I., Intermediate I. Kűr, Intermediate II., Nagydíj, Nagydíj Special, valamint Nagydíj Kűr versenyszámokat rendeznek.

A Lovasterápiás Verseny a tavalyi évhez hasonlóan idén is háromnapos lesz, 174 versenyző nevezett az ország különböző pontjairól. A hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek hagyományainkhoz híven önállóan lovagolnak ügyességi pályán, illetve díjlovas programot mutatnak be lépésben és ügetésben. A Jámbor Vilmos Emlékversenyen 4 fős csapatok versenyeznek egymással vezetett lovon, a gyerekeknek játékos feladatokat kell lóháton megoldaniuk. A gyógypedagógiai lovastorna versenyszámra hiperaktív, tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek három életkori kategóriában. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a versenyzők bármilyen mesét, történetet előadhatnak, melyben a lovason kívül a ló is fontos szerepet kap.

A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdetnek meg: ügyességi feladatokat vezetett lovon, valamint önálló lovaglást és futószáras versenyszámot is. Az idei versenyen is megrendezik az egészséges és sérült lovasok közös, játékos versenyszámát, mely a korábbi években is nagy érdeklődésre tartott számot. Céljuk ezzel, hogy az egészséges és sérült lovasok közösen versenyezzenek, szerepeljenek, jobban megismerjék egymást, ezáltal is hangsúlyozva az integráció fontosságát.

Terveik szerint idén is sor kerül a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára az Országos Bajnokság is lesz.

A háromnapos esemény célja a lovasterápia és a lovassport minden ágának népszerűsítése, versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása.

A támogatók bemutatása

Az OTP Bank, mint a Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, hosszú évek óta segíti a szervezet sokrétű egészségügyi programját. Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow utolsó (magyarországi) állomása az NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja lesz, ahol minden nap 9 és 17 óra között vehetnek részt a gyerekek az ingyenes fogászati szűrésen és szaktanácsadáson. A fogorvosok munkáját arcfestők segítik, akik barátságos eseménnyé teszik a fogászati vizsgálatot.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ (innogy SE) támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen Fóti Intézetünkben egy Élhető Jövő Parkot alakított ki. Az ELMŰ nemcsak a verseny támogatója, hanem egyúttal bemutatja azokat a megújuló energiával kapcsolatos projekteket is, melyek az ő támogatásukkal valósultak meg.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. a verseny egyik kiemelt támogatójaként MobileKids (MoKi) programjával jelenik meg a rendezvényen. A gyerekek egy mini KRESZ-pályán közlekedhetnek kerékpárokkal és kisautókkal. A program célja, hogy játékos formában segítsen elsajátítani a biztonságos közlekedés szabályait. A MobileKids (MoKi) programról bővebb információ a http://www.kozlekedjbiztonsagosan.hu/ oldalon található.

A rendezvény mindhárom napjára kitelepül a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is, melyben a látogatókat orvosaink nőgyógyászati tanácsadással várják. A nőgyógyászati kamion működését a Waberer’s International Nyrt. támogatja.

Az MLTSZ munkájáról bővebb információ a www.lovasterapia.hu oldalon található.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak ingyenes rendezvényükön!

Helyszín: NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központja, 2151 Fót, Vörösmarty tér 2.
Időpont: 2017. szeptember 22-24. (péntek-vasárnap)