Kezdődnek az emelt szintű szóbelik

Megkezdődnek csütörtökön az emelt szintű szóbeli érettségik: a matúra ezen egy hete alatt csaknem 37 ezer vizsga lesz 65-féle vizsgatárgyból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
emelt szintű
2012. június 07. czefernek.lena

Megkezdődnek csütörtökön az emelt szintű szóbeli érettségik: a matúra ezen egy hete alatt csaknem 37 ezer vizsga lesz 65-féle vizsgatárgyból.


Az Oktatási Hivatal (OH) korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbelik június 13-ig tartanak, ez idő alatt 36.868 szóbeli vizsgát tartanak, 148 vizsgahelyszínen, 2454 tantárgyi bizottság előtt.

Az érettségizők emelt szinten 65-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a 19 megyei és a fővárosi kormányhivatal szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a kormányhivatalok közreműködésével juttatja el a háromfős tantárgyi bizottságokhoz.

A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatal bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelőlapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére.

A tantárgyi bizottság egyéni osztályozóívet állít ki minden vizsgázóról, azt a vizsgaszervező kormányhivatal megküldi az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.

Az emelt szintű szóbelik után június 18-tól 29-ig lesznek a középiskolákban a középszintű szóbeli vizsgák.

A tavaszi érettségi írásbeli vizsgák május 25-én fejeződtek be; az OH akkori közlése szerint a tanév rendjében meghatározott 16 nap alatt 1210 vizsgahelyszínen 136.546 érettségiző tett írásbeli vizsgát.