Ki az én anyám? – az anonim szülésről

Noha azon országokban, ahol lehetséges anonim módon szülni, felmérések szerint érezhetően csökkent a csecsemőgyilkosságok száma, hazánkban továbbra sincs lehetősége egy anyának így tenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 31. szabo.daniel

Noha azon országokban, ahol lehetséges anonim módon szülni, felmérések szerint érezhetően csökkent a csecsemőgyilkosságok száma, hazánkban továbbra sincs lehetősége egy anyának így tenni.


A Bécsi Orvosi Egyetem legújabb tanulmánya szerint az anonim szülésnek köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent azoknak az újszülötteknek a száma Ausztriában, akik születésüket követően erőszakos halált haltak. A név nélküli szülés ráadásul népszerűbb, mint a babamentő inkubátor.

Idehaza a két megoldás közül nálunk az inkubátor az elterjedt, anonim módon nincs lehetőség szülni.
Inkubátorok legalább megyénként találhatóak az ország kórházaiban (címlista itt), ide bárki beteheti nem kívánt, ám világra hozott gyermekét. Ebben jó, hogy elkerülhető egy esetleges abortusz, rossz, hogy viszonylag nehezen jut el eddig egy krízisbe került anya. Ha ráadásul nem szeretné felfedni kilétét, arra predesztinálódik, hogy ne kórházi, illetve ellenőrzött körülmények között szüljön, ami további kockázat.
Anonim szülésnél a kismama kérésére a kórház ugyan rögzíti a személyes adatokat, de a megszületett baba örökbe adható és az édesanyja adatait csak nagykorúsága után tudhatja meg.

Az inkubátorokban elhelyezett csecsemők csekély számából (a Népszabadság egy korábbi összeállításából kiderül, 40 körül van eddig az inkubátorokban hagyott gyerekek száma) arra (is) lehet következtetni, hogy talán nem vagy nem teljesen váltják be a hozzá fűzött reményeket, illetve nem segítik megfelelően a krízisbe került anyákat.  Herczog Mária szociológus egyébként az imént idézett helyen arra is rávilágított, hogy becslések szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg a születése után, de csak az esetek húsz százaléka derül ki. A szakember emlékeztetett, hogy a statisztikák 2001 óta nem tartják nyilván az újszülöttgyilkosságot önálló cselekményként, így nem tudjuk a pontos adatokat.

Herczog szerint további kérdéseket vet fel, hogy ezekről a gyerekekről nem tudható, hogy pontosan ki hagyta ott őket, hogy az anyák szabad akaratukból mondtak-e le róluk, hogy egyáltalán tudott-e az apa vagy más családtag a születésükről.

A lapunknak épp a múlt héten nyilatkozó, és köztudottan inkubátor-ellenes Gólyahír Egyesület vezetője ezzel kapcsolatban azt emelte ki, véleménye szerint nem kellene megszüntetni ezt a programot, azt azonban látni kell, hogy „egy otthagyott gyermek soha nem tudhat meg semmit a családjáról, még arról sem, pontosan mikor született, teljesen gyökértelen lesz, ezért arra bíztatjuk az anyákat, hogy semmiképp se ezt az utat válasszák, inkább keressenek fel egy civil szervezetet! A gyermekével biztosan így teszi a legjobbat” – fogalmazott.

Az évi 100-as nagyságrendűre becsült csecsemőgyilkosságok számát borzasztóan magasnak tartja  a Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Bánhidy Ferenc kérdésünkre leszögezte, nem ismeri a vonatkozó felméréseket és miután becslésekről van szó, szakmailag nehezen tud vele mit kezdeni. Mint hangsúlyozta, ugyanakkor egyetlen csecsemő megölése is elfogadhatatlan, éppen ezért minden olyan kezdeményezés, gyakorlat átveendő, amely csökkentheti ennek kockázatát. Felvetette, hogy egy esetleges törvényi megengedés esetén az anonim szülésnél probléma lehet, illetve tisztázandó, hogy ki milyen formában finanszírozza ezeket a szüléseket.
Kérdésünkre egyébként megjegyezte, hogy a szülészetükön évek óta működő kihelyezett inkubátorba még egyetlen újszülöttet sem helyeztek eddig.

Végezetül pedig álljon itt a Bécsi Orvosi Egyetem felmérésének összegzése: Bécsben 2005 óta évente átlagosan tíz nő szül név nélkül kórházban, míg a babamentő inkubátorban egy-két újszülöttet találnak. Tavaly és tavalyelőtt egyetlen babának sem kellett az édesanyja keze által meghalnia.