Ki dönt a gyermek iskolába küldéséről?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 05. Gyarmati Orsolya

Kérdés:

Tisztelt dr. Jakab Szilvia!

A 2012. szeptemberében életbe lépő új köznevelési törvénnyel kapcsolatban kerestem fel Önt. Kislányom 2007. augusztus közepén született. Jelenleg kiscsoportos óvodás. A szeptemberben életbe lépő törvény 45.§ (2) bekezdése szerint 2013 szeptemberében gyermekemnek iskolába kell mennie. Az óvoda úgy határozott, hogy a 2007. “nyári gyerekek” a középső csoportot kihagyva nagycsoportba lépnek 2012 szeptemberétől, hogy teljesíteni tudják a törvény szövegét. Én másként értelmeztem a törvényt, ugyanis ez a paragrafus csak 2013. január 1-től lép életbe, vagyis a gyermekemre most még nem vonatkozik, így szerettem volna, ha ő középső csoportba kerül. Úgy véltem azért lép életbe januártól, hogy megteremtse az átmenet lehetőségét mind az óvodának, mind az iskolának. Az oviban azonban a fent leírt módon értelmezik. A családháló .hu egyik cikkében (lásd: Átalakulnak az óvoda és iskolakezdés szabályai – mit kell tudni?) megdöbbenve olvastam, hogy a szülő akarata ellenére is iskolába küldik a gyermeket. Most már teljesen tanácstalan vagyok és elvesztem a törvények rengetegében. Kérem segítsen nekem! Valóban ilyen igazságtalan a törvényi szabályozás, hogy a szülőnek – aki a legjobban ismeri a gyereket – semmiféle beleszólás nincs a gyermeke jövőjébe?

Válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Korom Szilvia

Válasz:

Kedves Szilvia!

A nemzeti köznevelésről szóló törvény 45. § (2) bekezdése valóban 2013. január 1. napján lép hatályba. Az Ön gyermekére így már vonatkozni fog, azaz mivel a gyermeke 2013. augusztus közepén betölti a 6. életévét, így tankötelessé válik szeptember 1. napjától.

Azonban arra fel szeretném hívni a figyelmét, hogy a tankötelezettség kezdetéről elsődlegesen az óvoda vezetője lesz jogosult dönteni, amennyiben a gyermek óvodába jár, illetve a szülő kezdeményezésére a szakértői bizottság.

Álláspontom szerint az óvoda vezetőjének döntéséhez jogosult felhasználni a szülő, illetve a nevelésben részt vevő más személyek véleményét is, és amennyiben ez egybehangzóan az, hogy gyermeke érdekét az szolgálná, ha még egy évet az óvodában, mint nevelési intézményben töltsön el, úgy lehetőség van arra, hogy a szakértői bizottság döntését kérjék az ügyben.

Üdvözlettel:

dr. Jakab Szilvia