Ki marad otthon a gyerekkel, ha beteg?

A válasz egyszerű: a szülő. Vagy mégsem ilyen egyszerű, ha megbetegszik a gyerekünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 21. Babaszoba

Főleg a közösségbe kerüléskor – kinek bölcsőde, kinek óvoda – okoz fejtörést a szülőknek, hogy ki maradjon otthon a sokat betegeskedő gyerekkel, hiszen minél kisebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy havi rendszerességgel megbetegszik.

A vg.hu járt utána a témának, nekik mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke: Igaz, hogy amíg a gyermek három év alatti, addig a szülők akár 84 napot is igénybe vehetnek, hogy otthon ápolhassák a kis beteget, de hatéves kor felett már csak 14 nap, 12 éves kor felett pedig egyetlen nap sem jár, és ez súlyos probléma. Hozzátette: jó lenne, ha a beteg gyermekkel 14 éves koráig otthon maradhatna a szülő, hiszen ennyi idős kora előtt jogilag is csak korlátozottan cselekvőképes.

Jól ismert az a helyzet, amikor a szülő a munkahelyi megtorlástól tartva betegen viszi be a gyereket az óvodába, iskolába, ezzel veszélyeztetve a saját és mások gyermekét is. Nem ritka, hogy lázas gyereket hoznak be reggel hozzánk – mondta a vg.hu-nak az egyik vidéki óvoda vezetője.

A gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama nemcsak a beteg gyermek életkorától függ, hanem attól is, hogy a szülő egyedülálló-e vagy sem – tájékoztatta a lapot az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A 6-12 éveseknél gyermek ápolására egyedülálló szülőknek 28 naptári nap gyermekápolási táppénz jár évente. Ezt azonban nem naptári napra, hanem a gyerek születésnapjától születésnapjáig terjedő időszakra kell érteni.

– Ha a gyermek elmúlt 12 éves, de beteg, és a szülő szeretne otthon maradni vele, abban az esetben van lehetőség táppénzt kérni méltányossági alapon – mondta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársa a vg.hu-nak, de Póta György szerint ezzel a lehetőséggel nagyon kevesen élnek. Azt tapasztalta, hogy eddig csak olyan esetben kérte ezt a szülő, amikor például lábtörés miatt tartósan otthon kellett ápolni a gyermeket.

De mi van abban az esetben, amikor a gyerek elmúlt 12 éves? Otthon hagyható-e egyedül egy kiskamasz betegen? Elvileg 12 év fölött nem jár egyetlen nap sem jár a szülőnek, de vajon mennyire felelős magatartás például egy nagyon lázas gyereket egyedül hagyni otthon?

A cikk ITT folytatódik