Ki válhat nevelőszülővé?

Hogyan válhat ma valaki nevelőszülővé, és mekkora a vállalkozó kedv, erről is beszélgettünk Kovács Ágnes pszichológussal, és Fülöpné Andrékó Klára nevelési tanácsadóval.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 24. Vajda Boglárka

Családháló: Kik vállalkozhatnak nevelőszülőnek? Kell ehhez valamilyen képesítés?

Fülöpné Andrékó Klára: Természetesen kell képesítés, mert ez foglalkoztatási jogviszonyt jelent, és amellett, hogy ez egy anyagi, egészségügyi biztosítottságot jelent, ezzel jár némi jövedelem is a nevelőszülők számára. nem is ez az oka, hanem az a feladat, amit vállalnak, ez óriási felelősséggel jár, és szaktudást igényel, mert a gyermekvédelemben, súlyosan elhanyagolt környezetből kerülnek be a gyermekek a szakellátásba, és kerülnek nevelőszülői körbe. Ez óhatatlanul okoz nevelési problémákat, pszichés gondokat, elmaradásokat, ami megjelenik komoly tanulási gondokban, és helytelen viselkedésben. Ezeknek a kezelése komoly szaktudást igényel. A jó szándék, és az, hogy valaki segíteni szeretne, és nevelni szeretne a családjában gyermeket, ez fontos, és ez az alapja annak, hogy valaki nevelőszülő lehessen, de ehhez szükséges a szaktudás is.

CSH: Milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy befogadhassak gyermeket a családba?

Kovács Ágnes: Aki nevelőszülő szeretne lenni, az felkeres minket a TEGYESZ-nél, motivációs levéllel, ahhoz csatol egy önéletrajzot, mi telefonon megkeressük a jelentkezőket, és behívjuk egy interjúra őket. Ez az interjú, egy információcserére elegendő alkalom.

Ezt követően dől el az, hogy az alkalmasság vizsgálatnak melyik részét kezdjük el.

CSH: Az éles szemű szakember már első pillanatban tudja, hogy megfelel-e a jelentkező a feladatra?

KÁ: Mondhatjuk, hogy már a motivációs levél elolvasása után – itt semmiképpen nem prekoncepcióra kell gondolni de – valamilyen szinten véleményt formálunk.

Ami itt fontos, hogy a nevelőszülővé válást, és az örökbefogadást szoktuk elkülöníteni. Ez az, ami a motivációs levélből elég gyakran kiderül, hogy örökbefogadási szándékkal jelentkezik valaki, és nagyon fontos ez, hiszen ez a két terület élesen elválik egymástól.

CSH: Miben válik el élesen egymástól?

KÁ: Alapvetően más. Az örökbefogadásnál a gyerek, aki a családba kerül, vérszerinti státuszba kerül, és a szóból adódóan ez arról szól, hogy ő családtaggá válik, a család gyermekévé válik.

A nevelőszülői vállalás, az pedig egy hivatás, meghatározott időre szól, és a nevelőszülői munkának a célja mindig a gyerekek végleges sorsrendezése, ami két irányba mehet, vagy a családba való visszakerülés, vagy pedig hogyha a családtagok elmaradoznak, és az örökbeadási lehetőségek fennállnak, akkor pedig az örökbefogadás felé megy el. Tehát a nevelőszülőség egy állomás, ami egy végső cél irányába indítja, vagy mozdítja el a gyerekeket.

„Ma Magyarországon 2 380 000 gyermek él. Ebből 23 000 állami gondozásban. Tehát minden századik (!). 23 000 állami gondoskodás alatt álló gyermekből 8700 él nevelőszülőnél. Évi 2-300 gyermeket helyeznek ki nevelőszülőkhöz, ebből 40-50 kerül vissza Intézetbe. A nevelőszülőnél élő gyermekek 5 %-át fogadja örökbe nevelőszülője. A nevelőszülőnél élő gyermekek 1 %-a kerül máshoz örökbefogadásra.”

AK: Van benyomásunk az írás alapján, és az első beszélgetés alapján, de tudjuk jól, hogy senki nem születik nevelőszülőnek. Tehát nagyon fontos azt látni, hogy mi a motivációs alap, és tényleg van ez a tényező, ami meghatározó, hogy egyáltalán utána az alkalmassági vizsgálat folyamát elindítjuk-e.

De tudjuk jól, hogy az ember képes a fejlődésre, nevelőszülővé és lehet válni, amihez a képzés szintén segítséget nyújt.

Az a kérdés, hogy az ember el tudja-e fogadni a gyermekvédelmi rendszer működését, képes-e ehhez ismereteket gyűjteni, majd azt alkalmazni. Összetett ez a kérdés. Vannak azért kizáró tényezők. Hogyha például olyan az egészségügyi állapota a jelentkezőnek, ami eleve kizárja, akkor nem tudja a gyerek gondozását ellátni. Akkor kizáró tényező lehet a komoly pszichés problémával rendelkező igénylő. Környezetben, ha egyszobás lakásban él, az kizáró tényező. Egy gyereknek minimum 6 nm-en kell élnie. Ez olyan kritérium, amitől nem is lehet eltérni.

CSH: Előfordul-e olyan eset, hogy menet közben kiderül: nehézséget okoz az, ha saját gyermekkel akarják együtt nevelni a befogadott gyermeket?

KÁ: A pszichológiai alkalmassági vizsgálatnál mindig kitérünk arra, hogy a szűkebb, tágabb család, hogyan áll hozzá a leendő nevelőszülő munkavállalásához. Sokan azt mondják erre, hogy nem avatták még be a családot, amíg nem biztos. Mi ilyenkor nem javasoljuk a tanfolyam elkezdését, hanem kérjük, hogy tisztázzák a hozzátartozókkal.

Az előrelátás mellett azért igaz, hogy mindig az adott helyzetben derül az ki, hogy egy támogató család számára mit jelent az, hogy egy másik gyermek kerül a családba. Mit jelent ez az ott élő gyereknek, mit jelent a férjnek, mit jelent a nevelőszülőknek.