Kiállítással vonzzák az autóiparba a fiatalokat

Európában egyedülálló tematikus, tudományos kiállítási központ nyitja meg kapuit március 15-én, Győrben. Az autóipari fellegvárban az autógyártással ismerkedhetnek meg a látogatók: elsősorban pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. szabo.daniel

Európában egyedülálló tematikus, tudományos kiállítási központ nyitja meg kapuit március 15-én, Győrben. Az autóipari fellegvárban az autógyártással ismerkedhetnek meg a látogatók: elsősorban pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják.


Egy Wankel-motor dugattyújához hasonlít az a háromszintes, közel 3 ezer négyzetméteres épület, amelyben helyet kapott a Mobilis Interaktív Kiállítás.

Autógyártás lépésről-lépésre

Az Európában egyedülálló projekt korra való tekintet nélkül várja a látogatókat, de az igazi célcsoport – árulta el a Családhálónak Polgári István –a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A kiállításon 73 egyedi eszköz segítségével ismerhetik meg az autógyártás minden apró részletét.

Ezen eszközöket az angol Science Projects Ltd. gyártotta, amely már több mint 20 éve tervez, fejleszt és épít interaktív kiállításokat szerte a nagyvilágban. Szingapúrtól Indianapolisig, Szentpétervártól Oslóig megannyi gyermeket és felnőttet kápráztattak már el eszközeikkel; a levegőfával, a hullámenergiával vagy épp a buboréktartállyal – hangsúlyozta a projektmenedzser.

A kiállítás összköltségvetése 1,9 milliárd forint volt, ebből 200 millió forintot állt a város önkormányzata, a fennmaradó összeget uniós forrásból biztosították. Kérdésünkre, hogy a projektbe mennyire segítettek be az autógyártásban érdekelt cégek, Polgári István elmondta, partneri kapcsolatot ápolnak velük, illetve a Széchenyi István Egyetemmel is. Az egyetem már a projekfejlesztés során bekapcsolódott, bizonyos alkatrészeket pedig autógyártóktól kaptak meg – jegyezte meg. Megtudtuk, hogy az új létesítmény 20-22 új munkahelyet is teremtett.

Tervezőasztaltól a gyártásig

A kiállítás négy tematikus részből áll. A látogatók kipróbálhatják például, milyen autót tervezni, hogyan működik az aerodinamika beállítása egy szélcsatornában, milyen a forgácsolás, és hogyan működik „belülről” egy fék.

A cél az, hogy ezeket az ismereteket ne formális keretek között, tankönyvből ismerjék meg, hanem lássák a saját szemükkel, megfoghassák a saját kezükkel. Így észrevétlen formában ivódik be a tudás.

Az eszközökön kívül közösségi terek is létesültek: látványlabor, kreatív foglalkoztató, e-olvasó csoportoknak (iskolai osztályoknak) is lehetőséget ad a tanórán kívüli foglalkozásokra. A létesítmény reméli, hogy ezzel az oktatási intézmények élni is fognak, hiszen az intézmény a szakember-utánpótlás szempontjából is lényeges.

A belépődíjakat körülbelül egy mozijegy árához igazították: három év alatt ingyenes a látogatás, a diákok 950, a felnőttek 1750 forintért juthatnak be.