Kibővül jövőre a cafeteria – íme, a választék!

Sok vállalkozás attól tartott, jövőre nem tudnak béren kívüli juttatást adni dolgozóiknak. A parlament döntése megváltoztatta a helyzetet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. bencze.aron

Sok vállalkozás attól tartott, jövőre nem tudnak béren kívüli juttatást adni dolgozóiknak. A parlament döntése megváltoztatta a helyzetet.


Életbiztosításokat, rezsit és devizahitelt is lehet jövőre fizetni a cafeteriából. A parlament által elfogadott adótörvények szerint jövőre, a tervezett 27 helyett, 14 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a munkáltatóknak, a béren kívüli juttatások után – számolt be a Duna Híradó az Országgyűlés döntéséről.

A riport bemutatott egy forgácsoló üzemet, ahol a dolgozók eddig minden évben kaptak béren kívüli juttatást. A tulajdonos elmondta, attól tartott, jövőre olyan magas terhek rakodnak majd a cafeteriára, hogy nem tud adni munkásainak.

“Cégünk számára fontos volt, hogy az Erzsébet utalvány mértékét felemelték, az még nagyobb öröm volt számunkra, hogy az adó mértékét csak kisebb mértékben emelték, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezentúl is tudjuk ezt a juttatást a kollégáink számára biztosítani” – nyilatkozta Pasku István vállalkozó a híradónak.

Jövőre a munkáltató kockázati biztosítást köthet a munkavállalóra, ami szintén újdonságot jelent. Emellett a kultúrát és a sportot is lehet majd támogatni béren kívüli juttatással. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint viszont a legfontosabb, hogy a tervezett 27 helyett csak 14 százalék egészségügyi hozzájárulást kell majd a cafeteria után fizetni.

“Várhatóan nem lesz több a cafeteriának az összege, viszont bízunk benne, hogy nem is fog csökkenni. Nagyon sokan úgy gondolták, hogy 27 százalékos EHO bevezetésével meg fog szűnni, de jó hír, hogy a munkáltatók nagy része fent fogja tartani a cafetéria-rendszert” – mondta Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. igazgatója.

Az új cafeteria-rendszer a devizahiteleseken is segíthet.

“Az önsegélyező pénztáron keresztül például a munkáltató támogathatja jövőre a devizahitel törlesztését a munkavállalói esetében. Ez akkor valósulhat meg, hogy ha a devizahitel 20 százalékot növekedett az eredeti állapothoz képest és a törlesztés mértéke az a minimálbér 15 százalékát teheti ki” – közölte Fata László szakértő.

Jövőre egyébként felsőoktatási tandíjat, albérleti díjat, sőt a rezsit is lehet majd fizetni a cafeteria-rendszerben.

Felmérések szerint idén egy dolgozóra 200-300 ezer forint béren kívüli juttatást fordítottak. A munkavállalók elsősorban étkezési jegyeket igényeltek – zárult a riport.