Kiderült, 740 ezer nő tudna még gyereket vállalni

A fiatalok egyre nagyobb hányada a középosztályhoz sorolja magát, a munkaerőpiacon a fiatalok munkanélküliségi rátája az uniós átlag alá esett, és egyre kevesebb fiatal számára probléma a munkaerőpiacon való elhelyezkedés – mondta Novák Katalin az Origónak adott interjújában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. március 16. Origo

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy a kormány szeretné elérni, hogy a mostani 35–44 év közötti női korosztályból minél többen vállaljanak gyereket a következő években.

Mik a főbb megállapításai az Ifjúság 2016 kutatásnak? Javult-e a helyzet 2012-höz képest?

Egészen 2000-ig érdemes visszanyúlni, mivel az első Orbán-kormány döntött úgy, hogy 8000, 15–29 év közötti fiatalt megkérdez kérdőíves formában. A 2016-os felmérés azért is érdekes, mert nemcsak belföldi, hanem ezen felül 4000 Kárpát-medencei fiatalra is kiterjed. Nagyon sok területre koncentrált a felmérés, a családi állapottól kezdve a sportolási szokásokig. A tendenciákat tekintve pozitívum, hogy a fiataloknak mind a jelenre, mind a jövőre vonatkozó érzései sokat javultak 2012-höz képest. A saját helyzetüket és az ország állapotát is egyre többen ítélik meg optimistán.

Mi állhat ennek a hátterében?

Látjuk, hogy a fiatalok egyre nagyobb hányada a középosztályhoz sorolja magát.

A munkaerőpiacon a fiatalok munkanélküliségi rátája az uniós átlag alá esett, ezt az eredményt pedig a kutatás is tükrözi, ugyanis egyre kevesebb 15–29 éves jelöli meg égető problémaként a munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

Hogyan lehetne növelni a házasságban élők arányát ebben a korosztályban?

A megkérdezettek körében elsöprő többségben van azoknak az aránya, akik házasságban szeretnének élni. A házasság intézménye egyébként is reneszánszát éli Magyarországon, mivel 2010–2016 között közel 50 százalékkal nőtt a házasságok száma. Az is nagyon sokatmondó, hogy a fiatalok a leginkább a családban bíznak, ami azt mutatja, hogy a család szerepe ebben a korosztályban is nagyon fontos.

Az interjút itt tudjátok továbbolvasni!