Kíméletesebb lesz a gyerekek kihallgatása

A múlt héten átadták Szombathelyen hazánk első olyan komplex kihallgató, vizsgáló és terápiás gyermekvédelmi részlegét, mely az erőszak áldozatává vált gyermekek biztonságos kezelését szolgálja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 22. Orientpress

Ha egy gyermeket erőszak, különösen, ha szexuális erőszak ér, szeretné minél előbb elfeledni a borzalmakat. Az igazságszolgáltatás útvesztőjében azonban újra és újra el kell mondania, mi történt vele. Aztán – terápia híján – még évekig, évtizedekig cipeli az erőszak és a szégyen terhét. Szombathelyen évek óta folyik egy új gyakorlat bevezetésének vizsgálata. A múlt héten átadták hazánk első olyan komplex kihallgató, vizsgáló és terápiás gyermekvédelmi részlegét, mely az erőszak áldozatává vált gyermekek biztonságos kezelését szolgálja. Az Izlandról indult, és Észak-, valamint Nyugat-Európában már jól bevált módszer, a Barnahus-eljárás elsősorban a gyermeket védi: egyszeri kihallgatással, terápiával, kezeléssel.333128_13508603

Közép-Kelet-Európában mindössze két ilyen intézmény van, az egyik a szombathelyi gyermekvédelmi központban nyílt: gyermekbarát meghallgató szobával, zárt láncú videórendszerrel, gyermek-nőgyógyászati részleggel. Már az erőszak bejelentése is a gyermekházban történik, majd a körülmények felmérése után a barátságos környezetben az áldozatot egyszeri alkalommal hallgatják meg. Gyermekklinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő pszichológus hallgatja ki a gyermeket egy speciálisan bekamerázott szobában. Az ehhez kapcsolódó monitoring szobában követi az ügyész, a nyomozati bíró, a nyomozati rendőr és az igazságügyi pszichológus szakértő a kihallgatást.