KINCS: bizakodva várják a fiatalok az új családtámogatásokat

A Családvédelmi Akcióterv kedvező a magyar családok szempontjából és segíthet Magyarország népesedési helyzetének javításában – derül ki a KINCS által készített legfrissebb kutatásból. A megkérdezett 18-45 évesek egyetértenek abban, hogy az akcióterv a magyar családok helyzetét pozitív irányban befolyásolja: a válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást és több mint a fele tervezi, hogy a következő öt évben gyermeket vállal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családtámogatás
2019. május 07. KINCS

Kutatást készített a Családvédelmi Akcióterv megítéléséről a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Az 1000 fő bevonásával készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezett 18-45 évesek egyetértenek abban, hogy a Családvédelmi Akcióterv a magyar családok helyzetét pozitív irányban befolyásolja.

A megkérdezettek nagy többsége egyetért azzal, hogy az intézkedésekkel olyan segítséget kaphatnak a magyar családok, amely hosszú távon kiszámítható és biztonságos jövőt ígér számukra – számol be a felmérés eredményeiről a szervezet. Mint közleményükben írják, a gyermekesek a 7 intézkedésből átlagosan 5,1-ről mondták azt, hogy javítja a családok helyzetét, a gyermektelenek átlagosan 5,2-ről nyilatkoztak hasonlóan.

Legtöbben a bölcsődei férőhelyek bővítését (84 százalék), a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést (77,8 százalék), a fiatal házasok babaváró támogatásának a bevezetését (76,8 százalék), a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét (75,8 százalék) és a CSOK bővítését (74,8 százalék) értékelték pozitívan, de a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a nagyszülői GYED is a válaszadók kétharmada szerint olyan fontos intézkedés, amely megkönnyíti a családok mindennapjait.

A megkérdezettek legnagyobb része igénybe akarja venni valamelyik intézkedést: 73,3 százalék lehetségesnek tartja, hogy élni fog valamely lehetőséggel. A bölcsődei ellátást a gyermekeik számára 51 százalék szeretné igénybe venni (ezen belül 20,7 százalék három éven belül biztosan), a CSOK-kölcsönt 47,4 százalék szeretné kihasználni (ezen belül 18,7 százalék már három éven belül), a babaváró támogatás pedig a válaszadók 39 százaléka számára jelent vonzó lehetőséget (16 százalékuk a következő három évben igénybe is venné). A babaváró támogatás elsősorban az egygyermekesek (21 százalék) és a gyermektelenek (17,8 százalék), míg a CSOK-kölcsön a többgyermekesek körében népszerűbb.

A bölcsődei ellátást a gyermektelenek 13,2 százaléka használná ki, utalva a gyerekvállalással kapcsolatos elképzelésekre, az egygyermekesek 32,5 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 22,8 százaléka venné igénybe. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását a nagycsaládosok 26,7 százaléka tervezi, hogy igénybe veszi, de a kétgyerekesek 7,5 százaléka illetve az egygyerekesek 6,9 százaléka is szeretne 3 éven belül élni a lehetőséggel. A jelzáloghitel- elengedés lehetősége az összes megkérdezett 37,2 százaléka, míg a négygyermekes nők SZJA mentessége és a nagyszülői GYED 21,4 százalék és 21,7 százalék számára tűnik vonzó lehetőségnek.

Arra a kérdésre, mennyi az ideális gyermekszám egy családban Magyarországon, a válaszadók 40 százaléka szerint kettő, 49 százalékuk szerint pedig három gyermek, átlagosan 2,6. Ezzel összhangban a megkérdezettek életük során átlagosan összesen 2,33 gyermeket terveznek. A válaszadók több mint fele (54 százalék) azt mondta, hogy a következő öt évben szeretne gyermeket. A felsőfokú végzettségűek 59 százaléka, míg az alapfokú végzettséggel rendelkezők 44 százaléka nyilatkozott így.

A Családvédelmi Akcióterv várható hatását a megkérdezettek túlnyomó többsége kedvezően értékeli, kétharmaduk szerint az intézkedések segíthetnek Magyarország népesedési helyzetének javításában.