Kinyílt egy kapu – nem kell elismerni a melegházasságot, de a házaspárt igen

Nem kötelezheti az unió azonos nemű házasság elfogadására az országot, de az unión belüli szabad mozgás miatt házastársi tartózkodási jogra igényt tarthat az az uniós állampolgár, aki olyan államban akar élni, ahol nem ismerik el a melegházasságot. A héten született uniós döntésről és annak Magyarországra gyakorolt hatásáról kérdeztük Frivaldszky Editet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
melegházasság
2018. június 08. Czefernek Léna

A héten született uniós bírósági döntés Coman-ügyben. Az eset azért érdekes kiemelten Magyarország számára, mert a melegházasság elismerésének kérdését boncolgatja Romániában, egy olyan országban, ahol hozzánk hasonlóan nem megengedett az azonos neműek házassága.

A. Coman román állampolgár 2010-ben jegyeztette be „házasságát” egy egyesült államokbeli férfivel, bizonyos R. C. Hamiltonnal Belgiumban. Később úgy döntöttek, hogy Romániában szeretnének élni, ahol a jelenlegi szabályozáshoz hűen nem fogadják el az azonos neműek közötti házasságot, ezért az amerikai férfi nem kaphatott három hónapnál hosszabb tartózkodási engedélyt az országban. A pár jelenleg az Egyesült Államokban él, de beperelte az államot, mert véleményük szerint sérült a szabad mozgáshoz való joguk.

Az Unió június 5-i döntése értelmében az uniós polgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való jogát úgy kell értelmezni, hogy „házastárs” fogalma magában foglalja az azonos nemű házastársakat is, ám a házasság fogalmát és így az adott országok erre vonatkozó álláspontját ez nem érinti.

Frivaldszky Edit az Emberi Méltóság Központ igazgatója szerint az ítélet nem a legrosszabb, ami születhetett volna az ügyben. Az uniós intézmény ugyan megmondhatja a tagállamnak, hogy hogyan kell értelmeznie a házastárs fogalmát, ez pedig Magyarországra is érvényes a jövőben. Pozitívum ugyanakkor, hogy az egyes tagállamok kompetenciáját megerősíti arra vonatkozólag, hogy mi tekinthető házasságnak, vagyis nem írhatja fölül egy bírósági döntés Magyarország Alaptörvényét sem. Romániában egyébként jelenleg folyamatban van egy kezdeményezés, amely arra irányul, hogy népszavazáson dönthessenek a házasság – egy férfi és egy nő egysége – alaptörvénybe foglalásáról.

A szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy a döntés nyomán kinyílt egy kapu, vagy ha úgy tetszik, tovább tárult az az ajtó, amelyen keresztül az Unió a jövőben beleszólhat a tagállamok témába vágó rendelkezéseibe. Fontos leszögezni, hogy a jelenlegi intézkedés csupán a „free movement”-re vonatkoznak, azaz a szabad tartózkodás tekintetében döntött a házastárs fogalom magyarázatáról, és akármennyire is kaotikus a helyzet, a jelenlegi döntés nem ad további jogokat egy meleg párnak. Nem érinti például az örökbefogadás vagy bármilyen járulékos és érzékeny téma kérdését. Nincs szó tehát a házasság fogalmának újraértelmezéséről, de a bíróság döntése Magyarországra is érvényes.