Kiosztották az Év Családbarát Vállalata-díjakat

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom immár ötödik alkalommal díjazta az Év Családbarát Vállalatait. A már hagyománynak számító gálán idén a három (kis-, közép- és nagyvállalat kategória) fődíj mellett – amelyet a PC Trade Systems Kft., a MetLife Zrt. és a Celanese Magyarország Kft. kapott –, Családbarát Vállalat címet és különdíjakat is kaptak a pályázó cégek. Az eseményt médiatámogatója volt a Családháló is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2017. november 15. Antal-Ferencz Ildikó

A Budapest Music Centerben megrendezett gálán Skrabski Fruzsina, a Mozgalom elnöke köszöntötte a vendégeket.

Ezt követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott köszöntötte, melyben kihangsúlyozta, hogy a munkavállalás az egyén és a közösség életminősége szempontjából is kiemelendő. Kijelentette: fontos, hogy egy vállalkozásbarát gazdaságban alacsony legyen a bürokrácia, a jogszabályi környezet ne legyen ellentéte a családbarát munkahelynek. „Egy vállalkozás akkor jó, ha figyelembe veszi, hogy a munkavállalójának családja is van” – mondta, hozzátéve: cél, hogy csökkenjenek a munkavállalókkal összefüggő terhek úgy, hogy a nyugdíjasok is visszatérhessenek a munka világába. A családbarát munkahely vonzerőt jelent, az a szervezet, amelyik ezzel a címmel csábíthatja a munkavállalókat, jó úton jár – hangsúlyozta, kiemelve: a sikeres vállalatok felmérik a tényezőket, tudják, hogy a siker az emberi erőforrásokon múlik. Emlékeztetett arra, hogy 2018 a családok éve lesz és bejelentette, hogy december elejétől megkezdi működését a Kopp Mária nevével fémjelzett KINCS, azaz a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

A felszólalók között volt őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is, aki a technológiai forradalom nyújtotta lehetőségeket kiemelve beszélt az Egyesült Királyság legjobb gyakorlatáról: kiemelte azokat a szabályokat, melyek az elmúlt években lehetővé tették, hogy a munkáltatók biztosítsák alkalmazottaik számára a munka és magánélet közti egyensúlyt.

A Mozgalom Mentorszervezetei közül a K&H Bank és a BT ROC képviselői is megosztották gondolataikat. Beke Lajos, a K&H vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a felelősségteljes gondolkodás a vállalatok számára kifejezetten fontos. Szabó Zoltán, a BT ROC ügyvezető igazgatója pedig kihangsúlyozta, hogy mentorszervezetként azon dolgoznak, hogy minél több vállalat követhesse példájukat és váljon családbaráttá.

Videón keresztül üzent a Gála jelenlévőinek Csíkszentmihályi Mihály pszichológus professzor. Kiemelte, hogy a dolgozók igényeit figyelembe vevő munkáltatói hozzáállás nemcsak a munkavállalók életminőségét javítja, hanem a vállalat nyereségességét is növeli. A professzor jó kívánságait fejezte ki a Mozgalomnak.

Végezetül Novák Katalin, államtitkár asszony köszöntötte a díjazottakat és hangsúlyozta, hogy továbbiakban is támogatják a családbarát civil kezdeményezéseket. Elmondása szerint a felelős vállalatvezetők felismerték, mennyire fontos, hogy a munkavállalóknak ne kelljen titkolniuk, szégyellniük, hogy családjuk van. Jelezte: az minisztériumban is van családi napközi, van lehetőség csúsztatott munkavégzésre is. Ugyanakkor támogassuk azokat is, akik nem családalapítás előtt állnak, hanem idős szüleiket ápolják – hívta fel a figyelmet.

Záróbeszédében Skrabski Fruzsina, a Mozgalom elnöke kijelentette: a mai egyetemisták még több gyermeket szeretnének, mint a korábbiak. A gyermekek a szívekben már megszülettek, ezért mindent meg kell tenni, hogy ez a valóságban is megtörténjen – mondta.

Ujvári Enikő, a Mozgalom Balansz munkacsoportjának vezetője, a zsűri elnöke elmondta: a díjak odaítélésekor több szempontot is figyelembe vettek, a cégeket pedig nem statikusan, hanem lineáris fejlődése mentén vizsgálták. Nagyon lényeges elvárás a pályázó cégek felé, hogy mind szervezeti szinten, mind vezetési stratégiában megjelenjen az ember- és családbarát szemlélet, szervezeti kultúrájának része legyen a munka-magánélet egyensúly fenntarthatósága, és éljen az atipikus vagy rugalmasabb munkaszervezési formákkal – emelte ki. A cégvezetés felé elvárás, hogy folyamatos interakcióban álljon a munkatársakkal, valódi párbeszédre adjon lehetőséget és olyan változtatásokat foganatosítson, melyek a munkavállalók igényeit is figyelembe veszik ; vizsgálódás tárgyát képezi az is, hogy a szervezet elkötelezett-e abban, hogy innovatív módon fejlessze a családbarát működését, figyelembe véve a környező trendeket – folytatta, hozzátéve: a saját szektorában példaértékű, innovatív kezdeményezéseket a zsűri szinte minden esetben kiemeli és támogatja.

Díjazottak 2017-ben

Nagyvállalat kategória: Celanese Magyarország Kft.

A Celanese kismamákat támogató programjával emelkedett ki a pályázók közül. A várandós munkavállaló náluk minden információt és segítséget megkap a gyermekvárás időszakában, illetve a visszatérés előtt és alatt is. A dolgozókat ezentúl az irodában gyümölcsökkel, vitaminokkal és motivációs előadásokkal támogatják, hogy testben és lélekben is erősek tudjanak maradni, s ne csak a munkahelyükön, de otthon is helyt tudjanak állni.

Közepes vállalat kategória: Metlife Zrt.

A kismamák támogatására a MetLife is nagy hangsúly fektet. A cég a kismamáknak szóló programjával érdemelte ki az Év Családbarát Vállalata-díjat. A MetLife számos családbarát intézkedése közül érdemes kiemelni a Buddy programot, melyben az újszülött mellől visszatérő munkavállalók mellé támogató személyeket rendelnek a szervezetből.

Kisvállalat kategória: PC Trade Systems Kft.

A vállalat rácáfolt arra a tévhitre, hogy igazán hasznos családbarát intézkedéseket csak nagyvállalatok tudnak hozni. A cég felismerte, hogy a vakáció amekkora öröm a gyereknek, akkora fejtörést okoz a szülőknek. A vállalat erre a problémára tematikus táborokat kínál megoldásul, így minden gyermek kiválaszthatja, ami érdekli.

Különdíj:  Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. a „Return to Work – Lendüljön Újra Munkába” programért.

Családbarát vállalat címet kaptak 2017-ben:
BDO Magyarország,
BPO Audit Tax,
British Petrol – BP GBS Europe,
Budapest Bank Zrt.,
Diageo Kft.,
Egis Gyógyszergyár Zrt.,
Gallus Kft.,
HR Partner Consulting Kft.,
Lechner Nonprofit Kft.,
MAVIR Zrt.,
National Instruments – NI Hungary Kft.,
Profigram Kft.,
Prolan Zrt.,
RICOH Hungary Kft.,
Salva Vita Alapítvány,
SHS Kft.,
Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft.,
Új Ház Centrum SZ+C Stúdió Kft.

Videó különdíjat kapott a City Bank Europe plc.