Kirepül-e a gyerek a kocsiból?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 05. szabo.daniel

Gyermekünk biztonsága mindennél fontosabb, ezért rendkívül fontos, hogy körültekintően járjunk el a gyermekülés kiválasztásánal. A kicsik – ahogyan a ruhákat is  – idővel kinövik az ülést, ezért a gyermek súlyának és életkorának megfelelő rendszert kell mindig választanunk.


A Kresz úgy fogalmaz, hogy a gépkocsiban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyerekbiztonsági rendszerben rögzíteni. A három évesnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, az első ülésen kizárólag menetiránynak háttal, kikapcsolt légzsákkal. Ha a kocsiba nem szerelhető kicsiknek szánt ülés, akkor csak három év feletti gyerek utazhat velünk, 150 cm alatt pedig csak a hátsó ülésen.

Tehát, ha porontyunkat autóval szeretnénk szállítani, akkor nem ússzuk meg egy biztonsági gyerekülés beszerzését. A törvény kétféle biztonsági rendszerről tesz említést: nem integrált és integrált.

A nem integrált rendszerek gyakorlatilag a hagyományos biztonsági öveket egészítik ki, két oldalról stabilizálva ifjú utasunkat. Az integrált rendszer pedig egy, hevederekkel, csatokkal kocsiba szerelhető eszköz. A biztonsági gyermekülés ez utóbbi kategóriába tartozik.

Bár a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a gyártókat és forgalmazókat, így is számos, rosszabb minőségű termék vásárolható meg. Az előírásoknak való megfelelést azonban mi magunk is ellenőrizhetjük. 2009. január 1. óta a 03-mal, vagy 04-gyel kezdődő sorozatszám esetén biztosak lehetünk benne, hogy a megvásárolt ülés megfelel a szigorú előírásoknak. Az ajánlott életkort és a maximálisan engedélyezett súlyhatárt pedig mindig megtaláljuk a termék leírásában.

Mielőtt azonban a boltba rohannánk, nem árt tisztában lenni a fogalmakkal:
–    Univerzális – minden gépkocsiba beszerelhető
–    Félig univerzális – csak meghatározott gépkocsikba szerelhető be, és szükségessé válhat kis átalakítás vagy kiegészítő bekötési helyek kialakítása, de erről a használati utasítás pontos leírást ad. A kiegészítő helyek viszont csak szerviztechnológiai háttérrel alakíthatók ki.
–    Speciális – csak bizonyos modellhez készül
–    ISOFIX+univerzális – csak meghatározott gépkocsik modelljeihez alkalmazhatók ISOFIX rendszerben

Ha az ülések árait tekintjük, akkor körülbelül tízezer forinttól indul a számla összege, a határ pedig a csillagos ég. Természetesen jó és költséghatékony alternatíva lehet használt biztonsági ülést beszerezni, de ebben az esetben legyünk nagyon körültekintőek. Mindenképpen vizsgáljuk meg a megvásárolni kívánt, használt terméket és ellenőrizzük az állapotát, elsősorban a rögzítőfüleket, csatokat, a váz szilárdságát és csak abban az esetben vegyük  meg, ha mindent rendben találtunk.

Végezetül egy mondat erejéig ejtsünk szót egy fontos dologról, amiről általában mindenki megfeledkezik. Amíg gyermekünk kicsi, egészen egyszerű dolgunk van, hiszen beültetjük a gyerekülésbe és máris biztonságban tudhatjuk szemünk fényét. Ám már ebben a korban is különösen fontos, hogy jó példával járjunk elöl és a gyermek számára a későbbiekben is elsődleges szempont legyen felelősségteljes gondolkodás. Ha tehát útnak indul a család, kössük be mi is magunkat. De mivel ez egyébként is kötelező, erre szükségtelen is felhívni a figyelmet.

 

szólj hozzá: Biztonsági gyermekülések