Kis felnőttek – a korai pubertás nehézségei

"Már hét évesen felnőtt méretű lábam volt, 14 éves koromra pedig bárhol kérhettem szeszesitalt, soha senki nem kérdezte meg, elmúltam-e már 21, míg a valóban ennyi idős barátaimtól gyakran megtagadták ezt a “kegyet”. 12 éves voltam, amikor megszületett az öcsém, akiről rendszeresen azt hitték, hogy az én fiam."    

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 07. Gyarmati Orsolya

“Már hét évesen felnőtt méretű lábam volt, 14 éves koromra pedig bárhol kérhettem szeszesitalt, soha senki nem kérdezte meg, elmúltam-e már 21, míg a valóban ennyi idős barátaimtól gyakran megtagadták ezt a “kegyet”. 12 éves voltam, amikor megszületett az öcsém, akiről rendszeresen azt hitték, hogy az én fiam.”


Hannah Betts, a Telegraph-nak írta le tapasztalatait a korai pubertásról. Egy új tanulmány szerint a mai gyerekek sokkal hamarabb érik el a pubertáskort, mint korábban. “Mindössze kilenc éves voltam” – írja Betts. “Egy télen apám egyik barátjának projektjében vettem részt, hogy egy kis zsebpénzt keressek, s amikor a projekt vezetője megkérdezte, hány éves vagyok, nem akart nekem hinni. Azt hitte, már elértem a nagykorúságot. Nem ez volt az első és utolsó ilyen eset, amikor jóval idősebbnek néztek a koromnál. Sokkal magasabb voltam, mint a társaim, és már 11 évesen elkezdtem menstruálni. Emlékszem, milyen sok osztálytársam találta viccesnek, hogy Shakespeare drámájában Júliától már 12 évesen elvárták, hogy férjhez menjen és gyerekekekt szüljön. Számomra ez egyáltalán nem tűnt mókásnak. Noha nem éreztem traumatikusnak, hogy olyan korán értem el a kamaszkort, nem is volt kellemes élmény.

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája négyezer 6-16 éves fiút vizsgált meg egy tanulmány keretében. A kutatásból kiderült: az amerikai férfiak fél-2 évvel korábban érik el a pubertáskort, mint azt korábban hitték, míg egy még korábbi felmérés, ami a lányokra koncentrált azt mutatta ki, hogy sok kislánynak már akár hat-hét évesen elkezd nőni a melle. Persze mindennek az áll a hátterében, hogy a jobb egészségügy, higiéniai körülmények és a javuló táplálkozási szokások következtében a gyerekek szervezete hamarabb érik felnőtté, írja a Telegraph.

Egy pubertáskutató, Dr. Frank Biro azt mondta a New York Times-nak, hogy attól, hogy egy gyerek idősebbnek, érettebnek tűnik a koránál, nem azt jelenti, hogy kis felnőttel van dolgunk. Ezeknek a gyerekeknek éppúgy szükségük van szüleik segítségére, figyelmére, támogatására, mint nem annyira érett társaiknak.

Persze sokáig élveztem annak az előnyét, hogy olyan fiatalon bármikor ihattam alkoholt, de volt annyi eszem, hogy szexuális érettségemet ne használják ki mások. Visszanézve látom, hogy fizikai érettségem eltávolított kortársaimtól, de jó értelemben, bár akkor ezt még nem így láttam. Más lányok hülyeségeken vihogtak, olyan fiúkért rajongva, akik még pattanásosodni sem kezdtek el. Engem hihetetlenül idegesítettek.

Nehéz kilógni a sorból, főleg egy sokat gúnyolt testi adottság miatt. Egy olyan lány, aki már 10 évesen menstruált mesélte nekem, hogy az osztálytársai azt tartották róla, bizonyára “olyan dolgokat csinál, amit nem lenne szabad”, és ezért jött meg neki olyan korán a menzesze. Bizony, a havivérzés talán az elős olyan fájdalom, amit apa és anya már nem tud meggógyítani egy kis simogatással. Egy túlságosan védelmező társadalomban élünk, amelyben a szülők még a gyerekeik felnőtt életébe is beleszólnak. Ugyanakkor azzal, hogy vannak gyerekek, akik valamiért túl korán kerülnek “felnőttkorba”, alig foglalkozunk. Olyan tabu ez, amely megfosztja ezeket a fiatalokat attól, hogy megkapják a szükésges támogatást.