Kisebbek maradnak a nem tehéntejet ivó gyerekek

Azok a gyerekek, akik tehéntej helyett más állati tejet vagy növényi tejhelyettesítőket isznak, kicsit alacsonyabbak maradnak tehéntejet ivó társaiknál – mutatta ki egy kanadai felmérés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 15. Origo

Az adatok szerint azok a gyerekek, akik nem tehéntejet isznak, naponta elfogyasztott poharanként 0.4 centiméterrel alacsonyabbak az életkoruk szerinti átlagnál, míg a tehéntejet ivók napi poharanként 0.2 centiméterrel magasabbak. A tanulmány eredményei az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban láttak napvilágot.

Az összefüggések arra vallanak, hogy minél több más állati tejet, illetve tejhelyettesítőt isznak a gyerekek, annál inkább elmaradnak társaiktól a növekedésben. Egy hároméves gyerek például, aki naponta három pohárnyi nem-tehéntejet fogyaszt, akár másfél centivel alacsonyabb lehet azoknál, akik naponta ugyanennyi tehéntejet isznak.

Ez a testmagasságbeli különbség nagyjából megfelel az Egészségügyi Világszervezet által alkalmazott növekedési táblázat fő percentilis-vonalai közötti különbségnek – tájékoztatott Dr. Jonathon Maguire gyermekgyógyász, a toronto-i St. Michael’s Hospital orvosa és a cikk vezető szerzője. A napi három pohár nem-tehéntej fogyasztásának megfelelő másfél centiméternyi különbség konkrétan az átlagból (50. percentilis) az átlagosnál alacsonyabb (15. percentilis) kategóriába sorol át egy hároméves gyereket.

A cikk itt folytatódik!