Kisgyerekeket pusztít a képernyő

Egy brit kisgyerek hétéves korára egész évnyi időt tölt képernyő előtt. Bár hasonló hazai felmérés nincs, a magyar gyerekek a "nehéz fogyasztók" között lehetnek. A roma gyerekek tévéznek a legtöbbet, és mindenhol új veszély a számítógép, amit egyre fiatalabb korban kezdenek használni. A képernyő túlzásba vitt bámulása sok betegség melegágya, és a kisgyermekek fejlődő agyára is káros.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 28. Gyarmati Orsolya

Egy brit kisgyerek hétéves korára egész évnyi időt tölt képernyő előtt. Bár hasonló hazai felmérés nincs, a magyar gyerekek a “nehéz fogyasztók” között lehetnek. A roma gyerekek tévéznek a legtöbbet, és mindenhol új veszély a számítógép, amit egyre fiatalabb korban kezdenek használni. A képernyő túlzásba vitt bámulása sok betegség melegágya, és a kisgyermekek fejlődő agyára is káros.


Az Archives of Diseases in Childhood című szaklapban megjelent összefoglaló szerzője, Aric Sigman angol pszichológus megdöbbentő adatokat idéz: egy átlagos 10 éves brit gyerek napi 6,1 órát tölt különböző képernyők előtt, beleértve a tévézést, a video- vagy DVD-filmek nézését, a számítógépezést és a videojátékokat. Hétéves korára összesen egy egész évnyi időt tölt képernyő előtt. A jelenség egyre fiatalabbakat érint: egyes felmérések szerint a kétévesnél fiatalabb amerikai kisgyerekek csaknem fele naponta legalább két órát néz tévét vagy DVD-t.

Sigman szerint ez a “dózis” különösen annak fényében aggasztó, hogy az egészségkárosító hatások, főként az elhízás és a szívbetegségek fokozott kockázata már körülbelül napi kétórányi egy helyben ülés után kimutathatók.

“A magyar kisgyerekeknek sajnos nemcsak a képernyőhasználatáról, de tévézési szokásaikról sincsenek megbízható és friss adatok” – mondja dr. Vajda Zsuzsanna gyermekpszichológus, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének oktatója. “Az általános nézettséget mérő AGB Nielsen csak a 4 évesnél idősebb gyerekek tévézési szokásait vizsgálja, a 4-17 éves korosztályt egységesen. Sajnálatos módon a médiatörvény megalkotásánál szüntelenül a gyerekekre hivatkozó Médiatanács sem rendelkezik adatokkal a gyerekek tévéfogyasztásáról. Vannak azonban részadatok, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a magyar gyerekek tévézés szempontjából a nehéz fogyasztók között vannak” – mondja a szakember.

Nem szabadna egy helyben ülnie

A szakemberek egy része a problémát elsősorban az inaktivitásban, és nem magában a képernyőnézésben látja. A legújabb irányelvek szerint ha egy gyerek már tud járni, legalább napi három órán át fizikailag aktívnak kellene lennie, és ötéves kor alatt a lehető legkevesebb időt kellene egy helyben, “nyugton” töltenie, kivéve természetesen az alvásidőt. Számos bizonyíték van rá, hogy órákon át egy helyben ülni – életkortól függetlenül – hosszú távon egészségi problémákhoz vezet. Az ülő életmód együtt jár az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke fokozott kockázatával.