Kismamák újra munkában – fontos jogi kérdések

Mikor érdemes visszaállni a munkába egy kismamának, és milyen feltételek mellett? Könnyebb a döntés a jogi lehetőségek és korlátok ismeretében, nézzük mi mindennek a munkajogi háttere.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 15. szabo.daniel

Mikor érdemes visszaállni a munkába egy kismamának, és milyen feltételek mellett? Könnyebb a döntés a jogi lehetőségek és korlátok ismeretében, nézzük mi mindennek a munkajogi háttere. Ebben segít dr. Fésü Gizella a DAS Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa.


A munkára jelentkező kismamát eredeti pozíciójába és munkabérével – az időközben végrehajtott bérfejlesztéssel megnövelve – vissza kell venni. Helyettesítésére csak határozott időre lehet felvenni másik munkavállalót, hozzá képest a visszatérő kismama elsőbbséget élvez.
 
Kirúghatják a visszatérő kismamát?

Biztonságot jelentett eddig, ha a kismama el is kezdett dolgozni, mégsem mondhatott fel neki a munkáltató gyermeke 3. életévének betöltéséig. Az új, 2012. július 1-től hatályos Munka törvénykönyve szerint csak akkor illeti meg a felmondási védelem a kismamát gyermeke 3 éves koráig, ha fizetés nélküli szabadságon marad. Abban az esetben ugyanis, ha visszamegy dolgozni, ez a védelem megszűnik. A felmondás azonban nehezített, csak súlyos kötelezettségszegés, vagy olyan magatartás tanúsítása esetén lehetséges, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

A munkavállaló képességével (pl. ilyen lehet az egészségügyi alkalmatlanság) vagy a munkáltató működésével összefüggő okból (pl. az átszervezés) pedig akkor szüntethető meg a munkaviszony, ha a munkáltatónál nincs megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló ezt az ajánlatot elutasítja.

Részmunkaidő: kötelező
Eddig nem volt kötelező a részmunkaidő engedélyezése. Pozitív változás, hogy az új Mt. szerint kötelező a részmunkaidő alkalmazása a gyermek 3 éves koráig, ha a kismama kéri. Ennek mértéke legalább a napi munkaidő fele, tehát nyolc órás foglalkoztatás esetén négy óra. Így még megmarad az esély, hogy zárás előtt az anyukák odaérjenek az óvodába.